原來江旻憓月薪超過五萬, 又話做運動員冇錢嘅?

349 回覆
47 Like 315 Dislike
「待遇」方面,不同級別的運動員只要合乎評核準則,並達到總教練的訓練要求,每月便可獲得固定的金額資助。

運動員職涯的長短,因人而異,但即使退役,蔡副院長表示,現時的出路選擇並不會少。「譬如,即將退役的運動員,可透過『精英運動員學徒體驗計劃』(EAAP),參與教練培訓工作,或在體院擔任行政職務,汲取工作經驗,為日後的第二事業作好準備。」

「另外,港協暨奧委會的『香港運動員就業及教育計劃』(HKACEP),會為全港退役運動員提供一系列諮詢、進修、就業支援,協助他們轉型。」他續稱:「亦有部分退下前線的運動員,入職民政事務局轄下的康樂及體育科,負責推廣體育發展及相關政策,由於這個職位會優先聘用退役運動員,所以重新開展另一職涯的契機,實在不少。」
運動員要自己出教練錢,機票…
除了每月資助,運動員出外訓練及比賽時,亦可得到開支支援。表現傑出的運動員,更可獲現金獎勵
我地又無迫佢地做運動員
其實0個代表都ok 索性電視唔播
不如cut哂所有運動員資助啦
Well paid for it
心知幫人做門面維撚野,

唔通長做義工咩???
人地戴richard mille wor
代理送嘅
精英乙下面果啲你覺得係有錢?
fg價炸喎師傅 (連登standard)
仲以為我女友收入低我好多 原來多我2倍有凸
毅進起薪高過乙級運動員,win
運動員癲峰期拎到甲+可以有幾耐?樓豬諗野唔撚用腦
咁梗係叻做到生招牌先值呢個價啦
唔通請個瞓喺度都月入五萬咩?你又唔係楊局長
精英個班咪又係用錢堆砌出嚟
基層嘅根本冇條件冇資源打上去
後天訓練好多都未必升到做乙+
用時間同冇經濟壓力 得班中產仔女先有咁既機會
讀完大學就有啦,佢讀到博士先50K
法國比賽完返中国香港考PC
江B加油
至少呢個地位令佢唔需要加入驚隊
靚女又高學歷黎講走入境條線做保安局局長
on9
樓主唔提最左面個數
見佢長期開廢po 膠po 就知係垃圾一件
世界第一先得5雞野
香港踢波班鬼佬就十幾廿萬

傑志個金xx
屌你,佢打到世一咪有 5萬囉
打到世界第一都得 5萬
已經好撚少㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞