原來江旻憓月薪超過五萬, 又話做運動員冇錢嘅?

349 回覆
47 Like 315 Dislike
大部份部行業頭十做4年都應該多過6m,仲要舒服d
運動員黎講 5萬月薪係少喎 週薪就差唔多
暴徒眾籌幾千萬又唔見佢變運動精英?唔好搞笑
連登仔嘅基因決定咗命運
其實外國都係咁,美國都係,大把運動員都係靠自己成績打到有sponsor,無嘅就自己諗辦法,返part time 又好,送外賣又好。

外國好過香港嘅係地夠大,少咗擔心訓練場地。

而呢個post 嘅連登仔應該係講緊前蘇聯/東德嗰種舉國體制。
邊個話你聽做精英運動員冇錢?
資助完夠唔夠買個殼
世界第一呀屌
講到咁撚易咁
我上面講有成績就係呢個意思 打得下比賽攞到成績響到朵嘅本身訓練成本都一定已經大 未有名氣前比賽報名費交通錢都要自己出
再講依家江係政府認可精英項目 你google下都會搵到唔少香港其他運動員要自費買裝買機票出去比賽
我地都無迫你係連登亂講嘢 不過希望你呢幾年無 唔係嘅話 搵到就尷尬啦
咁事實係人哋法國最有運動細胞嗰班去晒踢波
次一級既打欖球手球
玩唔掂top3先會諗其他運動
冇,我淨係聽過:

你老豆出世已經冇賓周!!!
咁我話你聽
你都幾on9
總會主席啲外生、親戚⋯咁啦
原來而家做運動員咁好玩,唔怪得明益自己友上啦
如果佢有上連登嘅話一早就50K啦
做4年上6球普普通通啦
以為送八達通黑卡
變相鼓勵多啲人參加
其實係好事
多人玩先堆得起個金字塔
人多就有top1%同0.1%

香港下下搵錢啲人就唔參賽
歐美運動員其實好低人工
講資源可以連香港都比唔上
外國最賺到錢既連動員
都係玩team sports同商業球會簽約
英國澳洲就足欖板球 北美就big4
或者玩賽車騎馬 golf tennis呢d多人睇既運動
玩奧運既好多都係業餘 為興趣而玩
因為外國體院既funding根本support唔到人轉全職

亞洲國家基本上都係玩緊舉國體制
有一點無人願意承認
就係亞洲人平均身體質素的確比較差
要用舉國體制 搵最top既talent日操夜操
先彌補到人種之間既差距
五萬好多?
博乜撚嘢士?
5萬咁撚少都眼紅?
JD唔係博士wor
自己話FG 50K基本依家世界第一有50K就有錢 我屌你老母,我都去做FG算,唔撚洗用腦上下連登好過日操夜
5萬好多?
而家講緊世一喎
大把人自己果區第一都唔會做到都有5萬人工以上啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞