[HOY77] 2024 巴黎奧運 9

566 回覆
4 Like 4 Dislike
你覺得倫敦邊度最吸引?
就咁同德國接壤嘅Strasbourg 都已經好正
佢唔搵恩撚返黎真係唔使轉台
Scone Sunday Roast嗰啲okay嘅
Jellied eel嘅話你食埋我嗰份thanks
對比之下,去巴黎食20-30歐一餐,都好容易搵到好嘢食
倫敦40-50磅都可能食緊垃圾
認同
造就左12隻怪獸出黎為害人間
美國嗰堆冇自信又玻璃心, 文化底蘊唔夠
咁拿破崙出生科西嘉
都係意大利既地區
咁似講緊鄰近國家
英法呢兩個歐洲最common旅遊國家,完全係值得一生人必去一次。但要repeat嘅話,葡萄牙意大利西班牙希臘呢d屌打,有靚景有靚beach又有好嘢食
美國係逼你跟佢嗰套
要全世界都講自己pronoun,唔可以assume人哋gender
美國人始終都係有份開拓者心態
覺得自己推動緊人類文明 所以善意或咩都好 會逼人地覺得佢個套先係正確 包括極左思潮都係

歐洲人(其實唔淨係法國)文化保守性始終都係好強 好respect個人identity
你出身既城市唔同 口音俗語有少少唔同 都已經要互相包容尊重
你LGBT到極點 佢有佢地自己既一套 但唔會逼你接受
相比英語區既woke+cancel culture 歐洲既LGBT已經唔算特別激進
再加埋下個月有Emily in Paris
要全世界都講自己pronoun,唔可以assume人哋gender

呢個反而冇咩問題,講多個字啫,又唔使死,大家互相尊重啫
不過佢哋唔夠大量就真嘅,唔覺意assume 咗你gender 咪善意提下我囉,係要鬧嚟鬧去
咁同法國意大利西班牙嗰隊冇得比嘅
想知最後一首歌係咪就係Milet喺上屆閉幕禮唱嗰首嚟?
其實係

好多人唔明nations state 只係近世建構出嚟嘅概念
當然你可以claim 漢朝已經有人嗌自己中國
同意大利 羅馬帝國一樣

關鍵係中華味點變啫
就係你唔講多個字就要受千夫所指先係問題
我係買個跑步腰包放passport同錢 直接扣係條腰度再著衫
然後放袋個銀包擺20 Euro左右方便買吓濕星嘢
袋向前揹已經防到好多嘢
電話我直情喺袋入面㩒,因為要睇Google Map
好合理, 專登起咁多將來用唔到嘅場館, 勞民修財,
我記得LA嗰屆開始有大量sponsor, 以往體育活動都未興, 亦幫輕唔少
咁amazon會係門口影張相send返比你嘅, 到時咪影張聖火相交差囉
而家好似都冇國家想搞
原本又話28年後未有國家想host,之後先知原來32年係澳洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞