如果九按三十年 , 供同租差唔多

163 回覆
540 Like 128 Dislike
啱 供30年都死咗 ,到時連登都熄咗燈
有錢full paid,攞舊錢買美債好過啦收左既coupon都夠租樓
搬屋唔駛成本咩
定你條命賤
時間唔係成本
咁快踢爆
呢個題目真係好好, 睇左幾日, 自己又計左幾日, 最後都係攪唔掂, 於是走去問 chatgpt

小弟用英國樓黎計, (因為英國屋仔易計 d, 無 d 咩二十年大修, 又無 d 咩管理費, 至於 council tax 水電氣 internet 呢 d 業主又好租客都好大家都係要交自己果份) 用左下面既 assumption
- annual inflation rate: 2.83% (from google uk past 20 year avg inflation)
- mortgage interest rate: 4.5% (當呢期個 rate, 又唔好彩 20 年都 keep 到)
- annual rent increase rate: 5% (呢幾年租金好多都 over 10%, 我拖返低用 5%)
- annual stock return rate: 5.7% (from google uk past 20 year avg stock rate)
- annaul bond return rate: 3.5% (呢個係估 only)
- annual house price increase: 3.7% (from google uk past 20 year house price increase 207%, 即係每年大約 3.7%)

當兩個人, Peter 同 John, 大家都 35 歲, 稅後 annual £40k, 每月支出 £1500, 人工同支出會跟通漲咁上, 大家手上都有 £80k

有間屋 £400k
Peter 就拎哂 £80k all in 做 8 按 20 年, 每年再拎樓價 1% 做維修保養
John 就拎哂 £80k all in 股票, 之後每月拎 €1400 去租樓. 每三年就搬一次屋, 每次搬屋洗 £500 (搵車搬屋, 又比 property 老屈扣按金, 差唔多啦), 新租金重比舊租金平 4%.
不過因為租租無人權, 人老左會難租 d, 呢度我會屈佢過左 65 歲要比多 5% 租金先租到樓 ( or 到時拎呢條數去住老人院啦)

兩人洗淨既錢都做 d 低風險投資 (呢度我當 bond)

咁就問 Chatgpt 佢地兩個係 20 , 30 同 40 年後, 兩人既身家有幾多
Chatgpt 覺得太麻煩, 直接出左段 python code 叫我自己計飽佢.

段 code 同結果既 link
https://www.online-python.com/hLc5if0PFR

唔想開條 link 的話, 個結果係不論 20, 30 or 40 (ie. John 要比多 5% 租金) 年, 買樓既 Peter 都係有錢過做租租既 John

可能我既 assumption 唔夠詳細 or 數少左, 又或者 d 利率估錯左, 大家可以比 d 建議等我再問過 Chatgpt
只要有通脹存在 樓點會唔贏
除非租租係巴菲特
呀屌, 計錯數,
Peter annual £40k, 做 20 年 mortgage 會變成每個月都係負數 , 應該要改返做 30 年先得.
係 line 17 num_payments 將 20 改做 30 就 ok

但個結果都係 Peter 有錢過 John
ok, 係段 code 度即改, 樓價升幅同通漲係一樣
annaul _inflation_rate = 0.0283
annual_house_price_increase = 0.0283

玩到 40 年之後, 都係 Peter 有錢
但去到 50 年之後 (i.e. 兩條友都 85 歲), 無買樓既 John 就有錢 d

呢度就唔明點解會出個咁既結果
其實用依啲index好難計得啱
通脹同樓市屬於穩定性增長
股票屬於周期性增長
你計嘅平均增長係啱 但都要睇埋選股
所以現實中你見到買股票贏到地主嘅人 好少
我諗佢當咗本金部分係強制儲錢咁睇
都唔係無道理
身邊好多人有錢就身痕
唔係玩奢侈品就瘋狂去旅行
未必真係做到連登講嘅租到退休再一筆過轟層樓返嚟
一邊減息同一邊租金上升
兩邊此消彼長姐
揀租定供都好最緊要量力而為
無錯樓價恒指係去返幾年前
但係租金呢
咁係咪證明依家買樓抵啲
供得起米買 唔想供米租囉 理得人咁多姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞