如果九按三十年 , 供同租差唔多

163 回覆
540 Like 128 Dislike
都岩既
咁獨具眼光抵佢地賺大錢
買自住樓呢d 普通人投資唔適合佢地
我見一般討論既都係講到本身舊錢已經夠full pay 買樓 不過唔買反而用黎做其他investment
弱智?
差唔多梗係供啦供完有層樓
由佢地啦等佢地幫人供下樓lo
我本人好睇淡後市(香港樓市+人力市場),但係都以家庭年收入唔飲唔食下大概5倍買左個舊單位(3x年樓齡),因為我要喺度賺$點都要駛d $喺housing 度,果舊供比租多左嘅錢其實可以當係買左個call option(有冇買貴睇自己點睇後市)
就算樓價跌,供當交租都係租30年;交租就無止境
因為住公屋?租金永遠追唔上通脹?所以得出呢個結論?
咁你又憑咩覺香港人工同樓價要高過人地深圳一大節?大家都係支那一個城市
平過香港啦,6千至7千,3房羅湖,你租香港睇下
人地租金已經冇同你計通脹
都仲有得拗
20年後去大鳩獲食個lunch唔洗3位數我切柒
低息個陣呢如果?
早幾年就係差唔多,d 人又見樓價升,所以買樓
啲細價樓供個息個同租差唔多
咁你睇下羅湖打工仔既人工幾多錢先
依家水人買層廿年樓齡嘅,
三十年後變到又殘又剩
啲仔女大咗都走夾唔抖
已經係一個代價,唔好隱藏唔討論

租嘅每三五年換一次半新樓住
就算finally真係貴啲都有佢價值

呢個係假設你層樓三十年後維持到咁上下價格
先叫到有得比拼

如果你去英美澳加買其實無咩問題,仲好建議添,人地租金回報咁高,供都供得有so啲,政策又穩定,人哋一個國就一個國,有晒明確一二三線城市之分

但鬼叫你住係香港呢個咁獨特嘅一國兩制之地
三十年後一陣大灣區完全一體化
上面30億人嘅住屋供應黎溝淡你香港個市就喊都無謂

靈活性同風險都係好重要嘅環節
唔好用啲婆仔數氹人落單,去忽視最大嘅風險因素
通脹影響到樓價呢幾年就唔會跌咁多喇。金融產品係都要扯到消費品度。一串魚蛋你有冇見過降價?年年加價呀大佬,樓市投資就投資喇仲通脹,睇睇港股咩情況先喇,市場真係咁有錢就唔會咁嘅死樣喇
1000萬,全放定期,一年有50萬,不均一個月有$40000,
用呢D利息嚟租一間1000萬既樓,租金$25000
On9,你諗下會唔會30年都呢個息口先講啦再諗下租會唔會30年唔加
遲啲一百年後
你拎到1000萬cash咩? 而家講9成按, 你得100萬咋
儲蓄俾到首期仲有一半剩,結咗婚但自己一個人都過到入息再考慮供樓啦

依家嘅香港,畀多啲緩衝自己啦
部分連登仔講嘢唔用腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞