如果九按三十年 , 供同租差唔多

163 回覆
540 Like 128 Dislike
唔幾按邊到有分別。都係計回報率。
其實可以理性討論
係呢到啲大陽春AA狗同投資財自公屋仔係到阻鳩住晒

呢兩種人分唔到真膠定假膠
1000萬樓9按30年既利息,夠你租好多年樓

On9先會買樓

一樣野唔升就已經冇買既理由,仲未計跌
利息3百幾萬,當月租18000樓(美孚樓計),夠你租15年除非你話黎緊租金會大幅上升,諗唔到買樓既理由
自己住、自己負責返屋企嘢、自己煮飯食,個感覺係實在好多,扑嘢都方便好多
你試下輸一兩球,就黎負資產,睇下你仲會唔會咁牙擦
租既彈性大啲,住落唔鐘意,死約過左搵過一間

但賣樓比較煩,多手續
最辛苦一定係搬屋
如果唔會無啦啦比人趕走
住到自己想搬先走既話
租係好過買既
咪撚白痴啦,9按你俾銀行既息,計埋管理費,差餉,同你租差唔多
以前租 税都冇得退
而家有得退税
加息吖嘛
上太多連登
分唔清現實同幻想
連登仔得30年命架咋 做完30年租租之後唔洗再租屋
可能係你死左之後
到時財自左啦
唔洗再擔心居住問題
咁一定供架啦
但現實9按好難會同租一樣啵
呢家高息期9按通常供>租
點做到咁著數?
正常就係供
不過2047後地權會點
點會差唔多
係貴好多
6按 不如你話full pay一蚊都唔洗供就有得住
點都唔會貴到同供一樣 證明你都無買過樓
租多3年,等樓跌多3-5成先,再買樓供廿年
我覺得好睇黎緊個息口,就會達到平衡,其實應該係諗而家都唔會再加息,我自己覺得就差唔多係時候買,不過大家都睇淡就算,當大部分人都睇淡嘅時候就更加要買
簡單計吓,同大家討論一下 。

如果想住大啲,以3x年舊樓(3房套)呎價9500左右,總價6M樓價計,月供26k,當中18.5k係利息 。
另外買樓好多人會計漏左差响、地租、管理費等等,舊樓既話每個月加埋around 2k,供樓既總支出係20.5k 。

層樓而家既租值都係around 18k (想租到呢個價仲要洗筆錢執靚佢),所以整體來說租同供係差2.5k每個月 ,算幾多了,唔能夠講係差唔多 。

而家既半新樓/新樓既管理費閒閒地都5蚊/呎,當兩房500尺計淨係管理費都2500 。

我個人結論係現階段一定係租抵過供,同埋係有咁新租咁新 當你發現扣曬雜費,個業主回報2厘都無既時候,你就知有幾抵玩 。
full pay 買唔洗煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞