如果九按三十年 , 供同租差唔多

163 回覆
540 Like 128 Dislike
好多納米都得 九龍區半新大把選擇
300頭大把選擇
咁一定好好舉例啦
請舉例
環海東岸 海柏匯 Ava 利奧坊 仲有堆不知名半新納米
就咁打個屋苑名?
仲要計埋地租差餉管理費呢幾樣都爽死
假設500萬單位,九按

月供22k

「供同租差唔多」
即係500萬的單位要收到22k租(唔計你管理費、差餉)
22k x 12 / 500萬 = 5.28%

請問唔計啲特殊單位,點樣會有呢個回報?
下 唔係點呀? 要打埋樓層單位?
洗唔洗打埋釐印比你睇
show 樓價 同 租金
扣差餉地租管理費
熊完10年後咪又升返,你估恒指呢啲on9咩,幾廿年都係萬5到3萬點走黎走去
【租樓日日賺】租金開支扣稅
https://lih.kg/2897969
見你兩年前已經講緊 財自咗搬入地利根德閣未

你兩年前筆首期轟落nvda應該夠買啦掛
自己上網查啦你係咪弱智啊
戇鳩你又睇 屌你老母
sorry自住樓
AVA 邊到400萬 300 呎
租平過供又點,租樓其實係幫人供,D錢倒左出去就係倒左出去,相反供左扣除利息之後就係自己既

買樓係有實際用途,絕不能當作投資看待,等於你買架車買部電話,好明顯你買左車/電話之後再賣返出去,肯定會跌價,一定會賣唔返你買入個價,咁唔通因為咁就唔買?

淡友成日好似好professional,成日計死數,用一大堆好似好專業既計算,去計到租樓抵過供樓,又如何?住厔係必需品,絕不能純以投資角度去計
舉個例,你今日500百萬買層樓,九成按供30年,30年本息合共供了800萬,跟租樓比較,租30年,當月租$11000,共比租400萬
淡淡好鍾意混淆視聽,會話租樓 $4m Vs 供樓 $8m,租樓抵好多,但其實咁比較係錯既
因為淡淡刻意計漏左層樓,正確比較應該係:
租樓$4m +30年後無磚頭渣手 VS 供樓 $8m + 30年後有一層full pay 樓
跟住淡淡又要計死數話,30年後你層樓可以唔值$4m,都可能係租樓贏
但大家不要忘記通脹,30年前,去大9鑊食lunch係$20有找,4位數字($9000)仍請到全職工,咁你覺得30年後所有物價和人工仍跟今日相約既機會又幾大?到時物價人工翻左一翻,樓價反而比今日低既機會又幾大?
好,就算層真係大跌價,我當跌到得$1m好未?但一層樓就係一層樓,可以用黎住,有實際用途,住到你見天父個日都得,當帳面蝕足八成又如何?

10年人事幾翻新,何況30年,香港和大陸經濟現時的確面對挑戰和困難,但這局面真係永遠不變?未來30年都無改善?今日中港個大環境同十幾年前都好唔同啦,咁為何10年後中港經濟一定不會變好?

仲要以上計算已經大幅偏幫左租樓,因為你租樓,租金係會跟通脹升,宜家$11000租,10年後$16k,20年後$23k,仲要$5m租值應該唔止$11k,以上計算大幅低估左租金支出。而供樓有機會高估左供款,因為即將進入減息週期

而且都未計租樓間屋唔係自己既,全無歸屬感,又要兩三年搬一搬,相反買樓間屋係自己既,打造真正屬於自己既安樂窩,好有滿足感

而且淡淡睇淡既理由成日係話香港深圳同城化,但老實講,深圳D樓好平?同埋深圳物價工資樓價又永遠唔會上升?30年後,我當真係拆左關,但到時深圳樓價一定仲係宜家咁既水平或者更低?唔可以係升左?再講,兩個不同城市就係不同城市,可以有不同樓價水平,港島同新界都無隔住關口,呎價一樣差三至五成 (相近樓齡/質素比),深圳夠係惠州隔離,但呎價係貴N倍

有D淡友仲好笑,話將D錢拎黎投資賺得仲多,但其實投資市場,十個有9個人都係蝕錢既,隨時輸得快過買樓,就算美股長升長有,想大賺都不是想像中易,因為有機會揀錯股,或黑仔剛好在中期調整前買,比人震走 (如COVID大跌市或2022加息跌市),好多人以為自己可以在投資市場獲利,但結果通常係贏下輸下,trade完一大輪,可以只係賺個玩,當然亦有不少人賺到少少錢,但賺到大錢既人極少

好多人以為自己好醒,以為自己可以準確predict到未來香港經濟未來走勢,但10年後睇返轉頭,可能佢地好多prediction都係錯既。香港GDP仍是正增長,低失業率,情況絕非某些人刻意渲染那麼差。買樓既野要自住又負擔到咪買law,反正衰極都叫有間屋住。當然你話莫買當頭跌,咪等佢跌定横行先入市law,但絕不應該因為某些人都唔知準唔準既prediction而一世都放棄買樓
師兄 上連登 勿認真
呢到叫人做租租既 隨時兩層樓係手
好多人心水清 一層樓隨時揸10-20年
點會真係睇兩三年升跌
仲有係人都知投資 邊有長贏 仆一獲就收皮
而且投訴最後歸屬咪又係買樓
無論邊個年代都有人話買樓白痴
一到眾人皆醉佢獨醒
到老左就屌樓價貴 社會廢 自己就變埋廢老
呢件事等如班人話讀書無用一樣
反正時間會證明
大家一齊係到讚下班租租幾叻計數咪算囉
你講緊咩?
1. 做幾多成數按揭都係供貴過租

好簡單,就算extreme case你full pay,每個月供零蚊,你舊錢係輸緊4厘幾opportunity cost一年
(你d cash本身可以收息但你買左樓係放棄左利息)

如果你借一半,就一半要俾4厘幾息,一半輸緊4厘幾opportunity cost, weighted average都係成舊錢cost你4厘幾

以上未計雜費

2.

“但係始終供完層樓係自己既
差極都月供本金3-4成入自己袋“

首先租樓既淨支出係少過供樓淨支出

又,租樓以外既錢都係全部入自己袋,個d錢都係自己既,而且每個淨低既錢比供樓多

又,你每一蚊係樓既equity都係隨時可以跌
ching真係要搞清楚最基本既concept先...

Re:
“租平過供又點,租樓其實係幫人供,D錢相反供左扣除利息之後就係自己既“

如果你認同租樓既淨支出係少過供樓淨支出

請記住租樓以外既錢都係全部入自己袋,個d錢都係自己既,而且每個淨低既錢比供樓多....

你利息,管理費,雜費都係倒左出去就係倒左出去,而且倒得比租金多...

我都可以咁講
"供樓其實係幫銀行同物業管理公司出糧,租樓相反供左扣除租金之後既收入都係自己既“
通脹既話你租金脹人工脹 但你買樓借既錢唔脹
越通脹你層樓個債務變得越少
同埋30年後老人家租樓都唔容易
師兄 你既說法係時間線上既一點係啱
但今日既說法推後10年睇就 大概率會錯
或者10年前揸你既睇法放返今日都錯
我代表租租反你先
1) 唔一定通脹
2) 我投資升得快過層樓
2) 我賺到錢去左海外買別墅
4) 第時香港人月入10萬但樓價1000蚊尺
“但今日既說法推後10年睇就 大概率會錯“
呢個係一個arguable 既topic, 冇人知

"或者10年前揸你既睇法放返今日都錯"
10年前近零息個計法都係咁計,但結論當然唔同,供當時既淨支出的確平過/同租差唔多

或者咁講,如果淨講計數,樓價升跌既expectation先係最大最重要既decision component
我會full pay
利申:外國已full pay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞