法國巴黎奧運直擊[Live遊記每日更新]

837 回覆
65 Like 7 Dislike
打升去邊睇開幕?有冇買咩交通卡?
場場要等上一場打完
所以最多都係得大約時間
我29先去巴黎,應該會買果隻Paris 2024 Day pass

btw 琴日見到話奧運場館內買嘢如果想用信用卡嘅話只限用VISA,如果冇VISA就要裝VISA GO Prepaid卡煩撚到
但男單港隊連日子都未有
我用hsbc visa
頭兩日都無即係男女單都係三日打兩場,正常對周天成都係擺尾先打,呢場係爭入十六強,盧善恩對革通都係。
原來係咁,我見27-28號其它隊已經有賽程,係咪可以理解成李卓耀果2場29-31先打
係,應該先打墨西哥再打周天成。

終於到站,隔離兩個小妹妹仲係到歡呼,完全明白

巴黎北站官方店,目測一百個警察

d指示好清楚,周圍都有人你問

同佢講買一日pass,依家單程好似係4歐,我提十買左 10程17歐,但今日應該坐車多d,順手買卡留念,16+2歐卡錢

目測依d車站職員到我上車見到,有2-300人

上車

形住啲人眼光好鬼鼠
我記得十年前去巴黎,係好冇安全感,長期保持警剔好辛苦
我2016年去,覺得成個歐洲都好冇安全感,成日要check 有冇鎖背囊
邊個區/站最危險?
我都唔知,純粹成個巴黎感覺都好差,果陣去完嘅感受係唔會有下次,點知奧運又帶返我返嚟

係hostel放低野,吊你locker要4歐,附近勁多移民,見到有好香既燒雞賣

附近勁多越南野同華人

見佢平8.5歐就簡佢,食完咋咋林去shopping,

藍色衫好高貴

依架車好似幾高級

睇google map/問職員好似方便d

要轉一次線,依架車負50分,又有痴線佬
暫時冇咩尿味
點痴線法
d衫好污糟, 逐個人同佢口upup
Belleville 係華人/移民區,會雜d
不過睇相都feel到巴黎為咗奧運有幾咁落力洗太平地
地鐵居然咁乾淨
火車竟然有閘機
除咗英國之外 真係未見過閘機
勁喎 除咗係劍擊運動員 亦係藥劑師
聖心堂一定去到 我岩岩先去完
不過建議各位行路
好多巴士都delay
20+年前去 學生第一次歐遊就去巴黎
成日畀人撩淨係轉機係機場開始已經撩 去到又有啲人搭訕咁樣
地鐵車都未停定 啲𡃁仔可以開度門 覺得咁都得嘅
玩咗6日就去倫敦 (又係啲人覺得治安差嘅地方)

不過嗰陣真係唔知驚 窮遊覺得幾好玩 最後冇穿冇爛返嚟
下咁撚癲 有無link
係,係里爾見到有洗街車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞