[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (17)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
【Now Sports】西班牙前國腳馬達目前仍屬自由身,現時正與丹超球會北西蘭跟操。現年36歲的馬達(Juan Mata)今年1月離開日職神戶勝利船後,目前仍未落班,即使年紀不輕,看來未有掛靴打算。

這名中場為西班牙贏得2010世界盃及2012年歐洲國家盃,之前傳出有望回流祖國加盟奧維多,或前往美職聯搵食。

為了保持狀態,馬達現時隨北西蘭練波,同時評估下一站去向,相信8月底前有最後決定。北西蘭官方證實,允許西班牙人使用球會設施,並陪伴瑞典太太的家人。

擁有41頂喼帽的馬達先後效力華倫西亞、車路士,2014年改投曼聯,直至2022年加盟加拉塔沙雷,之前在神戶勝利船僅披甲1場。
奥運skateboarding一早講咗參賽資格係睇世界排名
https://olympics.com/en/paris-2024/entries/skateboarding/all-noc/all-event
你google下每個項目嗰廿個人有幾勁先啦
事實係香港根本無人4個項目之一上到世界頭20

似係有人借其他 legitimate complaint 混水摸魚多啲
方力申之後搞到啲運動員都想發圍咬番總會轉頭
之前在神戶勝利船僅披甲1場。

日本金生
但呢個癲啲,一路都係想代表上面,唔夠班就落返嚟想混水摸魚
我都對佢回港不感興趣
潘剛
要衝冠唔敢用都合理
金生係想用都用唔到 (自稱受傷)
mata係西船自己簽完唔用點同
神田識湊老細啫
其實 SF&OC 成日講同搞企業管治 corporate governance 有啲半桶水

Corporate governance 嘅聚焦係 internal control,最終目的係企業內嘅良好管治,加強內部管治同問責,最終保護股東權益;就算近年講 CSR,目的都係企業自身嘅利益

但 sports governance 本身係有公共性,體育總會/管治組織係喺有關範圍嘅體育活動,事實上對(並非股東/公司成員嘅) 公眾行使支配性嘅管理權力;管理緊嘅亦都唔係公司內部運作同組織,而係外在嘅實質活動;呢啲議題唔係 corporate governance 嘅思維模式 cover 到

Corporate governance 唔係唔重要,做好 documentation,搞清楚總會入面邊個有權做啲咩,搞清楚啲規矩,喺好多總會嚟講已經未必做到;如果連呢啲基本嘢都做唔到,亦都好難再推進實質管理體育上嘅良好管治

但 sports governance 亦都冇只係停喺 corporate governance,而唔處理對外實質管理體育活動嘅管治標準,但港協暨奧委會就好少處理呢啲嘢
神田一人身兼多職 冇功都有勞
唔係廢金嘅話 件件可能簽到?
唔係話上季大理文入到亞冠正賽嘅就會簽?
邊個話?
矮慢,但傑志冇一個可能夾到桑馬達
傑志出手未
仲傑志
個仔都羅埋ID CARD
有OFFER 仲返黎做咩
佢有咩問題 其他會先唔簽佢返黎
𝙄𝙩'𝙨 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝 𝘿𝙖𝙮‼

【季前熱身賽】𝗣𝗿𝗲-𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗹𝘆
傑志 ᴋɪᴛᴄʜᴇᴇ vs 泰港 ᴘᴏʀᴛ ꜰᴄ
🗓️ 23/7/2024 (Tue)
🕕 18:00 (HKT)
📺 東網 on.cc | 按次收費直播 Pay Per View | https://tv.on.cc/oncchkpl (只限香港IP 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝗜𝗣 𝗢𝗻𝗹𝘆)
💲60

#wearekitchee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞