買電視機 / 換電視機 集中討論區 (178)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
多謝巴打係唔係應該暫時唔會再出後繼機 呢段時間怕幫人清貨尾
下年1-3月有可能公佈新一代,6-8月上市
A95L就算係2023年旗艦,依然係2024 best tv
不過講起清貨尾,依家真係清緊,8月下一批A95L就會轉馬來西亞製,可能會平幾百掛
Samsung qn900d呢?
點睇 想買
同埋老實講,換款期買舊款都唔錯
依家電視好難年年大進步
但係廠商每年就算畫質冇咩進步都facelift 咁出新款,然後賣到鬼咁死貴
舉個例兩年前LG 55C2最後貨尾under 10000蚊有交易,55C3新出正價26000
兩者畫質差別10%都冇啊陰公
就係尷尬期 本身想等新款出買A95L 但係呢排迫住要換 雖然我明早買早享受
qn900d 係8K款
如果你有8K片源,pixel to pixel,超近睇係會細緻d既
但係如果大家都4k 片源,sorry,Samsung 係亮度,對比度,背光分區數量,演算法都冇得鬥
換la,我唔覺得a95L價錢有幾大下行空間
佢經歷完2023-2024換款期都係差唔多呢個價
睇怕下年新款出清貨都唔會再點減
因為依加用緊oled
用左4年變晒色 出唔到黃色

見Samsung 話用ai 演算 可以提高解象度
用緊OLED
除左XR90之外,其他mini led你用落應該都只會得退步感

4k電視你只要有足夠距離,即係下圖既最短觀看距離,就唔會分得出4k同8k電視

有8K唔係唔好,但目前8K電視為左解像度犧牲左太多野,片源又超唔普及
目前黎講係gimmick 多過實際作用
btw,Sony 終於改左個勁on9既電視呎吋建議
新既理論exactly 就係我之前share緊果套
到底係唔係sony員工mon po
下次再有人買咩距離買幾多吋可以refer返sony 官網Q&A
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/televisions-projectors-oled-tvs-android-/articles/00008601
其實唔係想睇8k幾勁幾勁

係平時睇YouTube 好多片都得1080
小朋友啲片又變晒色咁

如果佢1080佢用ai 提起到2k咁都夠
upscaling 技術,三大廠都有
sony 仲係最先用ai 做low quality video upscale ,又做得最好果間,相反Samsung 最廢
韓廠marketing 就叻
佢咁重點宣傳8k有ai upscale 正正就係因為8k片源太少,要由4k up上去
但實際上你睇1080p片,放係qn90d定係qn900d都係差唔多,而且都係輸比bravia 9
Sony有無啲唔係oled既旗艦機
一路講緊既bravia 9,即係代號XR90
咪今年sony mini led 旗艦機
Rtings都話係目前為止最好既mini led
不過留意返最細65吋,要55就得次一級既bravia 7
而且仲未有價未有貨賣
未有價未有貨
出左無耐?
bravia 7同9都係今年model
大部分size都已經有貨
唯獨55吋bravia 7仲未有
想問下Step兄A90k邊到有得做$99xx? 係唔係咸片到買計埋1k 超市coupon? Thanks
細鋪冇coupon先做到99xx
有無邊間細舖信得過?
Hdlife 偉明
謝謝
要係remote個home 遊戲控制版開vrr 之後ps5先可以開
除左sony...其他都...
宜家個setting 係Apple TV to A95L earc to soundbar (Ambeo Max),每次用remote 開就會著哂上面既devices,但唔知點解每次開機起apple TV都無聲,要起A95L 個聲音setting source由soundbar > 電視speaker > soundbar 先有返聲,呢個情況有無巴打試過?
BRAVIA SYNC有冇開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞