買電視機 / 換電視機 集中討論區 (178)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
各有優缺點
唔知係咪近排天氣太熱太焗

琴晚部A95L著機竟然閃紅燈

有啲驚
跟進番比大家先

7月23號網上報左保養,同日亦都打左電話報即刻約左今日(25號)整機,咁網上報就去7月24號先覆機,同時因為有紀錄我打左電話報佢就同我取消左網上果個。

今日上到嚟因為清楚報左咩事師父拎埋零件上嚟換,成個過程唔洗半個鐘。

總括嚟講急就打電話,唔急就上網慢慢玩。
我剛入手 P記 MX950H 65寸一個星期

整體感覺唔錯
1. 畫面幾靚, DISNEY+, NETFLIX 可用盡 (唔知點解 NETFLIX 畫面質素靚過 DISNEY+
2. PS5 可盡部電視
3. PANEL 5年保養

但有幾點留意
1. 唔知點解, 我覺得佢光左些少
2. 喇叭音質有點失望, 但因為我長期插SOUND BAR, 所以呢個問題不大
3. 又因為駁SOUND BAR, 可能我條HDMI 線太舊, 所以睇YOUTUBE 會遲一秒左右先有聲, 有時開始時又有爆音 (將會買條 HDMI 2.1再試)
4. 因為部機高清, 所以睇電視反而覺得唔太靚

太多野試緊, 未插FIRE STICK 黎試, 所以未知會點

結論 : 我 10XXX買連掛牆架, 簡單一句.........有咁既質責, 算係咁啦~
如果諗住買Chromecast 就留意, 好似快要出新款......
想問下係邊買?
因為我本身係用Sony電視,想換X85L,不過主要都係小朋友睇YouTube ,大人睇Netflix 同電視,都冇乜裝其他apps,可能MX950H都夠玩
AV Life
其實我地開唔開得名架?
師兄,見咁平,我都心郁郁想入手mx950。
睇左好耐仲15,16 緊oled 定miniled 。

上網睇其他討論話PWM 太低會易眼脹頭痛。
有無師兄知道呢部PWM 幾高?上網check 唔到。
怕買左番黎睇2睇 就頭痛
師兄 QA55S90DAJXZK 係咪就係呢部
Yes
HW-S800D Soundbar + $1000 Coupon + Tab A9+ (Z-SM-X210NZA-TV)

呢堆野如果差價$2700 around 有冇so
隻soundbar正常嘢定無乜用
算可以
1000coupon =1000 hkd
s800d ~ 1100hkd
A9+ = 1300hkd
啱用就換,唔啱無謂夾硬食骨
s800d 有一定好過冇
A95L 需唔需要加幾舊水買埋可移動掛牆架?
係睇你是否需要
唔知點解駁ps5開唔到vrr
Thank you👍🏻👍🏻👍🏻
外國呢?
A95L終於到咗
想問下洗唔洗調教吓啲顏色?光度嗰啲?
有OLED / mini LED ,背面hue ambient lighting
uk買電視貴過香港
55吋oled 如果lg b4(OLED55B42LA)同samsung s90c(QE55S90C)比邊部好啲
S90C
我都有諗過 OLED, 但因為價錢, 保養年期埋怕有燒面問題, 唔想每次睇電視都驚留低個印, 所以最後揀左 MX950H. 另外因為睇左以下YOUTUBE

https://youtu.be/3pILjof667c?si=iqcXsqe1ed6UzzMd

無留意過PWM 呢樣野, 但睇左一個星期, 我同屋企人無因為睇電視而覺得頭痛........

PS 最長時間應都睇超過8個鐘.......
有冇人試過Sony上門維修
約左今朝9-13:00
但係冇email/電話搵下我約時間
好驚佢走數
因為特登請咗半日假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞