信用卡討論區(198) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
外國梗係直接用外幣卡啦
如果我要5個月先拎到筆迎新里數去買機票有啲抆水
有機會機票再貴咗變相我到時先用里數再貼錢=無平過
或者想要嗰個時間full咗
好啦 唔該哂各位巴絲嘅熱心解答
我再計計條數睇下到底整邊張先
我會話miles慢慢儲反正唔會每日拎1miles就唔會過期,你總會再去旅行
Mox credits 可否取的54個
㩒錯 想問mox張信用卡,想搵張現金回贈,擺7萬幾就有嘅回贈2% ,超市有3%好似幾好,渣打我就想食國泰迎新
換飛行獎勵除非好 last minute (~14 日內) 否則唔容易㩒
里數 + 現金 就算機票唔貴 視乎航點有機會貴過換飛行獎勵好多

急住去嘅不如玩現金回贈算 四萬里兩個人其實連日本都飛唔到
9千幾一年咪當每個月8舊水
買個酒店租車membership 全球lounge入場券
Amex Travel $2.2k Global DC $2k
仲有其他餐飲半價戲飛信和酒店
續會再送分比你
其實都算抵玩
換econ哂尻氣
如果有家庭既話係OK既
如果毒撚一條友就唔抵
SC=ONS
大貓=真愛
如果會玩唔同酒店集團會藉再抵啲
就算唔計啲三送一
FHR有時promo同discount仲抵過官網,又計到SNP同分
呢期到11月嗰堆集團promo都好抵玩
今轉 簽帳專有賞 第二階段都 $59000 ,平時簽下野點都waive 到

我老母先係$38000

不過飛轉日本2張卡 都打爆晒
我好似簡單睇過一次迎新

係咪假如 藍卡 開卡送14000miles, 簽10萬 佢話有多8萬miles ,

咁呢8萬miles 係咪包左頭2個月 簽帳果啲基本分?

e.g. 我10萬簽晒外幣 3蚊里, 到時迎新補返 46666miles?
我第二階段 6萬
簽第一階段算
Avios 加左價咩?之前飛歐洲記得好似係75000, 依家變左90000 幾既
BA之前加左價,你可以睇埋qr
一樣 damn
CX 日本有無加
BA不嬲垃撚圾
唔係上次牙高50%都唔撚會換佢
BA之前無預警下加
都係AM最好有時間俾人換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞