到底靜觀同深呼吸對抑鬱同焦慮有咩用

110 回覆
2 Like 5 Dislike
試下先Thanks
真係要啲時間
仲有,你觀息時會胡思亂想,係好合理,你如果去到六根清淨,今世就唔會投生為人。當你胡思亂想時,唔好壓住佢,你越壓住唔諗,會越嚟越多野諗。正確係唔使理佢,當念一黎,即刻諗返呼吸/數字,慢慢咁修,會越嚟越少無謂念頭
但我成日諗住痛症幾時好返
諗係正常
唔洗迫自己唔諗
試下
1.集中留意下你出現「痛症幾時好返」呢個情況個陣,個人有咩反應出左黎,例如個人好唔自在,心跳改變,好心急之類
花幾分鐘時間係呢個位
2. 提自己集中係呼吸上面,留意下呼吸個感覺,留意下企係度/坐係度個感覺
又花幾分鐘時間係呢個位

做幾分鐘就夠
1、會神經抽痛多咗
2、係咪腹式呼吸?
1. 留意到就夠,唔需要批判,之後你試下自言自語咁同自己講「我留意到腦海出現 「個痛症幾時好返」 呢個諗法」,或者 「留意到自己邊部份神經痛」,覺察到咩 諗法,咩心情,任何野都可以用 「我留意到XXX去形容下」,咩都得,唔洗太在意,呢個位無對錯
做兩三分鐘就夠,到第2
2. 搵個自己呼吸個陣最有明顯感覺嘅位,例如鼻哥 / 心口 / 肚,總之你手動呼吸個陣最feel到自己有抖氣嘅位,盡量留意住呼氣同吸氣個過程,鍾意嘅話,可以試下搵手掌掂住個個位,加強個種手動呼吸嘅感覺
又做兩三分鐘

做完兩三分鐘就起身伸展一下,然後做返日常野

唔好理有無改變,有改善同無改善都照做就OK
1、我留意到抽痛心情就會低落
我會試下你個做法

2、我會試下用鼻呼吸 睇下work唔work
thanks
唔洗諗work唔work
盡量留意當下感覺
唔需要用力抖氣
自然咁手動呼吸就夠

就當係每日花幾分鐘曬太陽吸收維他命咁
你唔會feel到自己吸收多左維他命
平常心去生活
謝謝賜教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞