【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XIII

1001 回覆
22 Like 10 Dislike

Laika - Good Looking Blues

虎巴今朝提起,而家有時間聽聽佢了。
都係迷迷的trip hop,呢隻好多saxophone,jazz味較濃。
trip hop果種閪迷有陣時係幾sexy (portishead果種當然唔計 )
(有個朋友教曉我閪迷呢個形容詞,心領神會,唔係但凡"迷"都係閪迷)

http://www.youtube.com/playlist?list=PLVpIgYOAK6MceoqLhs2q6DM8f5-LygrH2

Trip Hop西迷黎講鐘意Evade 果種殘破感同拼貼感
好似都係睇完你介紹我先買佢地手d碟

Laika - Good Looking Blues

虎巴今朝提起,而家有時間聽聽佢了。
都係迷迷的trip hop,呢隻好多saxophone,jazz味較濃。
trip hop果種閪迷有陣時係幾sexy (portishead果種當然唔計 )
(有個朋友教曉我閪迷呢個形容詞,心領神會,唔係但凡"迷"都係閪迷)

http://www.youtube.com/playlist?list=PLVpIgYOAK6MceoqLhs2q6DM8f5-LygrH2

Trip Hop西迷黎講鐘意Evade 果種殘破感同拼貼感
好似都係睇完你介紹我先買佢地手d碟

佢地新碟聽講就搞掂
evade 真係不可多得
兩張碟都高質
http://youtu.be/OnBSOUvE3JE
呢首歌雖然唔trip hop,但正是你所講既殘破感同拼貼感
未聽過既可以試試
唔係此時此刻 預告埋一陣執野會聽既碟
都係打算懷舊一下 聽幾張Post rock 做BGM

SAUL - STRAWBERRY

依張我係舊登po過好多次 好鐘意(多謝Self 兄

https://wearybirdrecords.bandcamp.com/album/strawberry

FRAGILE - 白影

本人top10 後搖 最重要係黎自於香港
加入曾經切身既政治味道令我有種說不出既共鳴感

https://youtube.com/watch?v=rBvL0Sl1zuc

SLIENT WHALE BECOMES A DREAM - CANOPY

浪漫悅耳

E...原來都唔係話好懷舊咋wo

呢個post d碟好重n年前舊登indie post 味

因為冇左我喺度派膠

果陣的確冇咁多膠up
不過膠up下熱鬧d都冇乜唔好。

前排派膠派得多都有啲厭
上個星期睇埋阿蛆之後直頭覺得自己痴撚線
所以黎緊會正經出寫番review
睇下呢兩個星期出唔出到篇LCD
Spotify 好似同Firefox 唔夾,一開多一個tab,個player 就會shot 左,要restart 至可以play 番。。。

點解唔dl software 要用web版 🤔
唔係此時此刻 預告埋一陣執野會聽既碟
都係打算懷舊一下 聽幾張Post rock 做BGM

SAUL - STRAWBERRY

依張我係舊登po過好多次 好鐘意(多謝Self 兄

https://wearybirdrecords.bandcamp.com/album/strawberry

FRAGILE - 白影

本人top10 後搖 最重要係黎自於香港
加入曾經切身既政治味道令我有種說不出既共鳴感

https://youtube.com/watch?v=rBvL0Sl1zuc

SLIENT WHALE BECOMES A DREAM - CANOPY

浪漫悅耳

E...原來都唔係話好懷舊咋wo

呢個post d碟好重n年前舊登indie post 味

因為冇左我喺度派膠

果陣的確冇咁多膠up
不過膠up下熱鬧d都冇乜唔好。

前排派膠派得多都有啲厭
上個星期睇埋阿蛆之後直頭覺得自己痴撚線
所以黎緊會正經出寫番review
睇下呢兩個星期出唔出到篇LCD

快手啦你
Spotify 好似同Firefox 唔夾,一開多一個tab,個player 就會shot 左,要restart 至可以play 番。。。

Windows用Edge
Mac用Safari
Linux用Firefox
Chromebook用Chrome
咁先係正路

web版可以block廣告

Mac用Safari
咁先係正路

Edge 好過 chrome? 平時冇乜心機試用edge

premium左好多年了

Mac用Safari
咁先係正路

Edge 好過 chrome? 平時冇乜心機試用edge

用windows最好用edge
始於都係m$自家browser
慳電慳ram好多

Safari唔support flash所以冇得用web

一黎唔知佢有software,兩黎唔慣裝d 會獨立連網既software。

Mac用Safari
咁先係正路

browser真係分別唔大,但plugin就影響好大。
我果堆plugins set到好多野大包圍自動化,似marco咁。

我公司用只可以web版仲要一定係 IE

Mac用Safari
咁先係正路

browser真係分別唔大,但plugin就影響好大。
我果堆plugins set到好多野大包圍自動化,似marco咁。

macro

我公司用只可以web版仲要一定係 IE

ie 會唔會開兩個Spotify 既tabs 就撞?
我新tab 個player 仲係舊tab 播緊果首歌,強行播新tab D歌就會死player。。。

Stereolab - The Groop Played "Space Age Batchelor Pad Music"

聽埋訓
執通宵 聽咩好?我都唔知聽咩好 求其就手拎左隻黎播

CLUB 8 - CLUB 8 (JP Ver)

Indie Pop

日版有You And Me

https://youtube.com/watch?v=lsuGZ8O-JfQ
Fragile當年你推完 我地成堆即刻變左fans
聽聽下覺得symmetry 有comforting sounds level
又係好靚
LCD Soundsystem 一出嘅時候 聽咗一次 個感覺同國際巴打一樣覺得前半好聽 後半有啲悶
今日再聽多一次 成隻碟都有種少少老套嘅感覺 可能post punk味art rock味synth pop味比較重 (老套嘢唔代表唔好聽,唔好攪錯),不過我自己幾鐘意聽,因為我buy佢夠bittersweet夠深情
LCD Soundsystem 一出嘅時候 聽咗一次 個感覺同國際巴打一樣覺得前半好聽 後半有啲悶
今日再聽多一次 成隻碟都有種少少老套嘅感覺 可能post punk味art rock味synth pop味比較重 (老套嘢唔代表唔好聽,唔好攪錯),不過我自己幾鐘意聽,因為我buy佢夠bittersweet夠深情

我都同意monster head話mogwai似GIAA

我聽過GIAA隻debut之後無聽過佢哋 搵日聽吓佢哋其他碟先
Btw 即係好定唔好?似佢地

我聽過GIAA隻debut之後無聽過佢哋 搵日聽吓佢哋其他碟先

聽all is violent all is bright

"似未變傻佬嘅giaa"

聽all is violent all is bright

"似未變傻佬嘅giaa"

Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞