【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XIII

1001 回覆
22 Like 10 Dislike
嗱 就算鹿仔串柒柒咁 但大家都係indie友 應該團結一致俾正評 個po啲正評仲少過韓狗po啦

都唔知邊個人帶起正/負皮嘅風氣

由鹿仔負皮阿細蚊仔嘅每一個回覆開始

唔係我負皮佢先
不如碌卡吖仆街周圍爬山唔知瓜左未嗰個做嘅
嗱 就算鹿仔串柒柒咁 但大家都係indie友 應該團結一致俾正評 個po啲正評仲少過韓狗po啦

唔係我負皮佢先

原來係佢
BTW講埋
我係反音質反音響撚嘅

其實你係想講唔追音質定係為反而反音質?
有有部AIWA walkman 仲錄到音既你有無興趣。

其實只係唔追
同埋玩音響嘅人入面有好多傻人一啲科學常識都無

仲有覺得嗰啲人都唔係聽歌係對住佢啲機打J
同玩相機嘅器材撚一樣

等怪獸頭巴打屌醒你

佢賣音響我都係咁話啦
咁至少佢肯定唔係啲攬住Set 野打J嘅人

對我黎講
我聽緊嘅係首歌 我用咩聽都無大分別 垃圾器材同天價都無阻我理解佢整體

我話緊嘅係嗰啲咩金耳呀 煲機呀 幾廿萬買條電線嗰啲傻鳩

都有D歌真係要好少少器材先聽到多D野既,例如D靚聲live、氛圍感強既山城組之類果D,比D聲包住會易入局好多。當然有D人天生好易投入既就別論。
Radiohead你個撚樣出黎唔好私私縮縮比負皮

屌你啦仲正咗添
食撚屎啦你

淨係知某R字頭巴打成日引人負皮佢

負皮我俾嘅
BTW講埋
我係反音質反音響撚嘅

其實只係唔追

同玩相機嘅器材撚一樣

等怪獸頭巴打屌醒你

佢賣音響我都係咁話啦

對我黎講
我聽緊嘅係首歌 我用咩聽都無大分別 垃圾器材同天價都無阻我理解佢整體

都有D歌真係要好少少器材先聽到多D野既,例如D靚聲live、氛圍感強既山城組之類果D,比D聲包住會易入局好多。當然有D人天生好易投入既就別論。

我最多可以認同
好嘅工具係幫到你更加投入 聽到更多細節 有新嘅感受
但大致上嗰首歌仍然係嗰首歌
用黑膠播用CD播用電腦播Flac好Mp3好
用條咩線用咩前後級用咩喇叭你點擺位好
我相信對任何一個正常人黎講
首歌唔會因為你用啲廢野黎播而好聽或者難聽左

唔係我負皮佢先

你班on9有時認真討論都負

https://open.spotify.com/track/1LCpWvc1WNjGDXB8qaVkat
又係碌new releases

又係頭兩版冇音樂討論

唔係我負皮佢先

原來係佢

算啦街外人個個見我痴鳩線咁
無人會黎屌你架啦

https://open.spotify.com/track/1LCpWvc1WNjGDXB8qaVkat
又係碌new releases

又係頭兩版冇音樂討論

鳩屌發泄完情緒先開始聽
上個禮拜個fd送左對大陸耳塞比我話咩蔗渣價但又好好聲,今朝聽下試聲playlist入面d歌,又ok喎!特別係Keren Ann - Ailleurs,十狗幾樣樂器layer又layer一浪浪咁湧過黎仲可以keep住成首歌咁鬼文青,Benjamin Biolay才子即係才子!

https://www.youtube.com/watch?v=A2ns4QrSW8s

會唔會係呢個??

campfire

擺明抄但呢個價有呢個質素真係幾好
我都唔追耳機音響, 聽得順耳就得
BTW講埋
我係反音質反音響撚嘅

其實只係唔追

同玩相機嘅器材撚一樣

等怪獸頭巴打屌醒你

佢賣音響我都係咁話啦

對我黎講

我最多可以認同
好嘅工具係幫到你更加投入 聽到更多細節 有新嘅感受
但大致上嗰首歌仍然係嗰首歌
用黑膠播用CD播用電腦播Flac好Mp3好
用條咩線用咩前後級用咩喇叭你點擺位好
我相信對任何一個正常人黎講
首歌唔會因為你用啲廢野黎播而好聽或者難聽左

無可能會好聽左囉。。。應該班音響人都知呢個道理架下話。

就算佢地話“好聽左“,應該都係指音質提升比到更多既聽覺興奮、而唔係聽到好歌時激發既果種。。。愛。
又比小學雞1001左
又比小學雞1001左

你未死?
幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
咁幾時會覺得個歌手令囝左?
當啲歌好聽嘅時候
又比小學雞1001左

你未死?

幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
當啲歌好聽嘅時候

幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
當啲歌好聽嘅時候

啱喎
幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
當啲歌好聽嘅時候

咁當然仲有有多純聽歌嘅例子
不過唔多
當你有五官有感觀嘅時候
好難會避免到被視覺衝擊聽覺(或者調轉)嘅情況
https://www.facebook.com/airielmusic/videos/10155600387542288/

新碟
Airiel - This Is Permanent Music Video
幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
當啲歌好聽嘅時候

咁當然仲有好多純聽歌嘅例子
不過比例上唔多
當你有五官有感觀嘅時候
好難會避免到被視覺衝擊聽覺(或者調轉)嘅情況
https://www.facebook.com/airielmusic/videos/10155600387542288/

新碟
Airiel - This Is Permanent Music Video

https://airiel.bandcamp.com/album/winks-kisses-melted

佢地bandcamp而家有埋Demo Version

唔係我負皮佢先

你班on9有時認真討論都負

巴打唔洗理人 有嘢就推介吓 作為老seafood我最鐘意跟後生仔推介去聽嘢
幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
當啲歌好聽嘅時候

啱喎

不能同意更多
幾時會覺得啲歌好聽左?
當個歌手係令囝嘅時候
當啲歌好聽嘅時候

啱喎

不能同意更多

「靚仔」呢兩個字令我聽多左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞