信用卡討論區(197) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
CBF 唔同卡嘅計法睇邊個網會準啲?
最主要想知有邊啲卡會收CBF,同埋中CBF會唔會有網購回贈

mmpower CBF問咗cs應該可以有回贈,DCC先無
睇條款及細則

mmPower CBF 只有 0.4%
唔知你點問 CS 得到咁嘅答案
就咁諗到嘅有:
DBS/Citi 無charge+無分
渣打有1%charge+正常分
東亞有charge+basic 分
Mox有1.95%charge+正常分

可以睇呢度,不過未update HASE
https://www.flyasia.co/2022/01/01/%E5%A4%96%E5%B9%A3%E7%B0%BD%E8%B3%AC-dcc-cbf/
0.4%都係有回贈
你啱,無留意
我都係經apps 問 佢答DCC 唔計
同埋「 抱歉,你所指的CBF交易是?本行信用卡交易,如果是外幣交易,會收1.95的外幣兌換手續費,其他交易則無額外收費。」之後就copy 啲terms。
感覺上有啲答非所問,問佢kkday嘅消費會唔會中CBF,佢話check 翻我之前喺kkday消費record ,kkday計本地(我見啲kol張list寫kkday係TW),之後再問uber交易佢就話system維護聽日答,聽日試下再問得清楚啲先。

條款見到有寫DCC但CBF就唔肯定有無睇漏眼
真 DCC 好似都係有 0.4%
我係問:網上消費 eg:kkday/uber中CBF會否獲得5%網購回贈?
因為CBF charge 未正式公佈
得0.4%
點解有月結單唔睇 有交易記錄唔睇
要走去睇 KOL

同埋自己睇下條款 HASE 點定義 DCC 先

正式公佈咗,只係十月開始
DCC: 於香港地點以外的銷售點所進行的網上交易以外港幣交易
所以係講緊外地實體碌港紙嘛,定我理解錯?

本身都無睇註冊地個行 係今日見人講先撳入去望下咩係CBF 同埋睇下平時用開啲咩有機會中,見就咁問CS CBF之後會點計但佢好似唔太明咪直接用uber/kkday問
對條款而言
網上CBF同DCC其實係無分別,一樣係外地港幣交易
AE explorer 尋日收annual fee 12/8之前交 諗住到時cut
想問呢段時間仲可唔可以用佢入lounge? 宜家lounge quote應該係計第二年 到時cut會唔會收返lounge$?
所以ae會比較好?
一定唔會有charge先囉
SCCX碌外幣但翻單係HK係$4@1里定$6@1里
話說有2張恒生卡
之後撥個信用額去晒一張
另一張得番最低要求8000
過左大半年佢就話加番大呢張卡個額比我
雖則宜家佢d卡冇咩用
之前打去問AE入lounge點計嗰陣個cs話次數按曆年計
shitty cashback 有1%,常客
因為冇scsc
AE CS真係世一
一個電話等都唔洗等
2分鐘內已經話可以waive annual fee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞