屌你老母地鐵成浸臭味

365 回覆
797 Like 27 Dislike
https://m.youtube.com/watch?v=TVDs3MQU6ww&t=1m4s
1:04-1:06
其實肯承認讀做zam6只係因為連音未?柒咗咪柒咗囉,我就拎晒論據,你就憑空齋講,點解要死撐呢?
真係好多00後.....
我有齊論據證明自己啱喎,你話人死撐不如你拎你嘅論點同論據出嚟先?
唔講唔覺,以前一開車真係好大風
https://m.youtube.com/watch?v=FZ29-iOoyJQ
00:01 陣味,連音讀做zam6。
00:26 一陣怪味,冇連音,讀做zan6。

事實係喺香港正常人都讀做陣,zam6只係純粹連音。

道歉認錯未?
你啲片係幫緊我證明要寫做陣
連你啲片都話係「陣」,即係我啱呀,道歉啦
由一開始我話可以寫作「陣」「浸」都得喎,又唔記得啦蠢閪哥基狗
其實你知唔知自己個stand point係乜㗎?
點解貼啲片去幫我證明「陣」先啱??

柒撚到仆街,不如大方認錯算啦
我一早已經用長沙灣個灣字做例子,表示即使口語讀音唔同,書寫個字都要寫正寫。
你搵到書寫要寫浸嘅論據去support自己未?
等咗好耐喇喎。

你不如道歉算啦
睇死你條垃圾又係屈人或者話人嬲就當串咗㗎喇。再貼總結畀個下台階你

總結:
1. 樓主標題「成『浸』臭味」中,「浸」字詞性為量詞。
2. 「浸」一字為動詞表示泡在水中或副詞表示漸漸。並沒有量詞語之用法。
2. 「陣」一字為量詞,計算事情或動作的單位。配合氣味的例子如下:
 ・淺紅淡白間深黃,簇簇新妝陣陣香。(丘浚《詠菊》 )
 ・怎生一陣麝蘭香,是那裡吹來的?(《留鞋記》第二折)
 ・忽聞得一陣香風,絕似回蘭香,又帶些脂粉氣。(《警世通言》卷三十)
 ・睡的時節覺得一陣異香,與那日初會時聞見的一樣。(《肉蒲團》第十二回)
3. 「祲」一字為名詞表示不祥之氣或形容詞表示盛大。並沒有量詞語之用法。
4. 由此可見,正確說法應為「成『陣』臭味」。
真,荃灣線轉金鐘最臭
朝朝返工轉車都要閉氣行過去
算啦你啱你啱,你嘴硬+扮盲睇唔到,我多次話一陣味或者一浸味嘅正字係祲,亦都講明係講緊粵語,你認為唔係就唔係啦,反正睇post嘅正常人知道就得,死雞撐飯蓋撐到唔要面,無謂浪費我時間,勿復言。
我係觀塘番工,
呢排都覺得好多地方都有臭尿味
就算係所謂通假、約定俗成,都係「陣」最多人使用。

換句話說,從字典詞性、古文用法、中港台媒體現代寫法、歌曲及新聞讀法與寫法,到搜尋index普及程度,多方面都證明我嘅論點「陣」為正字。死撐嘅係你,多謝。
你條傻鳩論條撚咩

上面撚到你西咁仲未肯收隊
多方論據證明係我啱,你一句話對方「畀人撚」呢個你主觀幻想就當係事實,當係串咗?最低級嘅辯論技巧又出現
咁撚叻自己出個正字Po喇
轉左29度,唔信自己去問港鐵
港島線 柴灣方向中間位落返荃灣線條樓梯
勁大浸尿味 臭到仆乖
佢地寫字樓係咪唔開冷氣?
入到去全部男人嚟
可能有精味
你老母比狗屌啊 垃圾Attention seeker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞