屌你老母地鐵成浸臭味

365 回覆
797 Like 27 Dislike
唔會,因為用粵語嘅我知係一「祲」味囉
總結:
1. 樓主標題「成『浸』臭味」中,「浸」字詞性為量詞。
2. 「浸」一字為動詞表示泡在水中或副詞表示漸漸。並沒有量詞語之用法。
2. 「陣」一字為量詞,計算事情或動作的單位。配合氣味的例子如下:
 ・淺紅淡白間深黃,簇簇新妝陣陣香。(丘浚《詠菊》 )
 ・怎生一陣麝蘭香,是那裡吹來的?(《留鞋記》第二折)
 ・忽聞得一陣香風,絕似回蘭香,又帶些脂粉氣。(《警世通言》卷三十)
 ・睡的時節覺得一陣異香,與那日初會時聞見的一樣。(《肉蒲團》第十二回)
3. 「祲」一字為名詞表示不祥之氣或形容詞表示盛大。並沒有量詞語之用法。
4. 由此可見,正確說法應為「成『陣』臭味」。
又玩壞咗隻嘴硬哥基狗, 唔好咁嬲啦
又話人嬲當贏
事實理據係我啱。
尾彩你慢慢拎
按你邏輯推理咋喎,點知隻字嘅音都錯曬,仲學人做正字特警,真係笑撚死我,一陣(zan6)馟,喺街邊搵個細路都唔會讀成咁啦
啲窮撚沖涼淨水唔揸番梘
洗衫落少殼梘粉
棉質衫濕完汗又唔換
總之好多原因
你嘅邏輯係冇錯,因為真係讀zan6。

「陣陣香氣」你係咪讀zam3 zam3香氣?笑撚死人咩。

而我已經搵晒字典解釋、古文、中港台媒體去為自己嘅論點去做support。

而你嘅行為只係「你自己覺得」唔係噉讀,一直拎唔到證據。一直話人嬲,恥笑等激將法去欺騙自己拗贏。
以前地鐵冷氣勁 大風 仲有浸女人體香/香水味 依家得返酸臭味 唔知點解
書面語寫陣陣香氣梗係冇問題,但你粵語讀寫一陣馟就大錯特錯,我講粵語你就搵書面語做point,恥笑唔係激將法,而係你的確係個引人發笑嘅小丑
結你老母,腦有事就入返青山。
你要講廣東話,陳輝陽填嘅廣東話詞都係用一「陣」味。

而容祖兒喺演繹方面係連音zan6+mei6=zam6mei6。

即係證明因為連音關係先會讀zam6,而寫法係要寫返正字陣,唔係浸/祲。

好似「噚日」,連音cam4+jat6=cam4mat6,讀做「噚物」,但寫出嚟就要寫返正字「噚日」一樣。
再同你講多句,樓主呢句錯嘅係隻「臭」字而唔係「浸」字
正字嚟講 「一浸除」應該係最難考究本字嘅粵詞
https://lih.kg/613565
你係咪啲變調會變埋個字嘅弱智仔嚟?長沙灣,口語讀個灣字做還,你就要寫出嚟都寫做長沙還?跟住笑人寫長沙灣「喺街邊搵個細路都唔會讀成咁啦」

新聞都有人咁寫喇,弱智仔
最弊又有啲人夏天咁熱,一去到凍嘅地方會攝親暈低呢
你噏乜鳩嘢呀?你而家組織能力都有問題喎,一係等自己冇咁嬲先講嘢啦好心
自己個袋帶多件衫lor
明白滿足唔到所有人
但怕凍可以加衫 怕熱無得搞
一冇point就扮唔明同屈人嬲。知啦知啦,你好想贏吖嘛,都講咗尾彩畀你拎㗎啦。
搵到有人讀成zan6臭味成zan6馟未?未嘅話你自己錄音讀一次俾大家聽下,我當你啱好嘛?
你隻傻鳩仲死撐緊
豬肉車係咁
之前試過閉氣閉左15分鐘
亞氏保加patpat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞