屌你老母地鐵成浸臭味

365 回覆
797 Like 27 Dislike
係咪屎味?
連中國大陸媒體都用「陣」嚟做氣味嘅量詞喎

事實證明中港台都係用「陣」,得你為反而反堅持唔係
我搵完大陸同台灣媒體用「陣」嘅論據支持我嘅說法喇,你呢
香港人近年喜歡食《酸‧辣‧臭》,好多人臭汗味
樓主可以去轉印度旅行,包你返嚟搭鐵覺得空氣清新
邊條鐵膠夠膽負皮呀屌你老母
全身生癌慢慢死啦屌你老母
屌你老母呀
咁嘅論據我都識搵啦,大陸佬仲識粵語多過你條蠢閪哥基狗,人哋引用埋《廣韻》《集韻》《韻會》《正韵》,講到明「陣」「浸」都係俗寫,你就死咬剩係可以用「陣」。
同埋我一直用個「講」字,講緊粵語口語你就搵埋啲書面語出嚟,你條蠢閪哥基狗,真係蠢撚到侮辱緊哥基嘅智商

https://m.toutiao.com/article/6689930157970424334/
一「陣zan6」味,讀做一「zam6」味係因為受「味mei6」字聲母m連音影響。但無論連唔連音,個字都係讀第六聲。

但睇返個祲字。正讀zam1(針),異讀都只係zam3(浸),根本就唔會讀到第六聲。你可以用白讀或者變調去兜嘅
INCOMING~~!!!!!!!!!!!!!!!
唔忿氣嬲爆爆啦寄生蟲又
M味
遠至幾百年前已經用陣做氣味量詞喇喎
淺紅淡白間深黃,簇簇新妝陣陣香。(丘浚《詠菊》 )

怎生一陣麝蘭香,是那裡吹來的?(《留鞋記》第二折)

忽聞得一陣香風,絕似回蘭香,又帶些脂粉氣。(《警世通言》卷三十)

睡的時節覺得一陣異香,與那日初會時聞見的一樣。(《肉蒲團》第十二回)
唔係講笑
搭東鐵真係有陣屎味
我有話用個「陣」字有錯,從頭到尾我都係話粵語用「浸」「陣」都得, 定還是呢四篇嘢係用粵文寫呀,個point係講緊粵語呀,蠢閪哥基狗
我都冇話祲有錯喎。一早講咗你可以用「一陣祲」
實勁大浸臭汗味
你理據係字典話係量詞但無話用於氣味都無問題
quote其他小說詩詞把撚呀?
都否定唔到我按照你理據舉嘅例子

講咗字典唔會列晒適用嘅配字出嚟。而我就搵到由古至今文章都有用個「陣」字做氣味量詞畀你。你搵啲用個「祲」字嘅出嚟未?
小妹最香
一條柒頭又要攞《廣東俗語正字考》做point,又要無視人哋頭嗰句「「一朕馟」、「一陣煙」,這「朕/陣」音的正字,應是「祲」,原音「浸」」, 對自己不利嘅就無視
臭你又奶
通街痾點會冇
Can't beat them, join them
真,搭地鐵最撚驚係啲後生女
慌死阿叔會望佢摸佢咁
次撚次我都要縮埋一舊去避嫌
我幾時有攞《廣東俗語正字考》做point?認錯人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞