屌你老母地鐵成浸臭味

365 回覆
797 Like 27 Dislike
大陸仔躝返去農村啦
你話唔係咪唔係囉,你唔係引用《廣東俗語正字考》,我想知你點解認為係讀一zam6味,而唔係一zam3味呀?你自己認為係就係呀?
我想知你認為用「一陣祲」係可以,我想知你點理解粵語嘅「一祲馟」?係用「一陣馟」定「一陣除」呀?蠢閪哥基狗
你係咪冇嘢反駁到不停屈人?

首先自己叫人搵台灣例子就笑人引用PTT。然後就屈人用同你意見一樣嘅source做point然後話人無視。

啲辯論技巧重低賤過辯論比賽問對方係咪嬲自己個妹妹仔。

覆返你個point,我講嘅係「陣」「味」連音,由於兩個字都係第六聲,所以無論連音個聲調係跟前面個字或後面個字都只會係第六聲。無端端點會讀第三聲?
哦?原來你知㗎,咁跟返樓主嗰標題,我應該讀有陣臭味定有浸臭味好呀?
九唔撚柒搭八。
其實你係咪弱智?一直我嘅stand point係陣zan6,即使係連音都只會讀zam6。你就一直喺度zam3 zam3 zam3去屈人,係咪覺得屈人就贏咗?傻閪。

搵到例子用個祲字做量詞未?而家齋講冇例子嗰個係你呀。噉垃圾重想贏
每一個地鐵站都要不停搞呢搞路,
如果唔係點搵藉加價
環保丫嘛,屌曬班環保撚
環保撚幾時死阿
好熱阿
我真係想知有陣臭味,點解會仲讀第六聲,你自己啱啱都識講跟後面嗰「味」,先至發第六聲㗎喎,咁快推翻唔應?

又用量詞做擋箭牌,答下我粵語嘅「一祲馟」,照你條蠢閪哥基狗所講,係寫作「一陣馟」定「一陣除」呀?
拆冷氣裝風扇擺垃圾風機
慳埋d錢唔減價仲要加
係,特別係夏天到,好多賀爾蒙味,加上唔生性嘅粉人帶榴槤,極惡呀
總結:
1. 樓主標題「成『浸』臭味」中,「浸」字詞性為量詞。
2. 「浸」一字為動詞表示泡在水中或副詞表示漸漸。並沒有量詞語之用法。
2. 「陣」一字為量詞,計算事情或動作的單位。配合氣味的例子如下:
 ・淺紅淡白間深黃,簇簇新妝陣陣香。(丘浚《詠菊》 )
 ・怎生一陣麝蘭香,是那裡吹來的?(《留鞋記》第二折)
 ・忽聞得一陣香風,絕似回蘭香,又帶些脂粉氣。(《警世通言》卷三十)
 ・睡的時節覺得一陣異香,與那日初會時聞見的一樣。(《肉蒲團》第十二回)
3. 「祲」一字為名詞表示不祥之氣或形容詞表示盛大。並沒有量詞語之用法。
4. 由此可見,正確說法應為「成『陣』臭味」。
陣同味字本來就係第六聲,乜撚嘢叫跟個味字先讀第六聲?你其實係咪唔識分粵語聲調,定係弱智
都未必,好多女人都污糟,又臭又唔洗頭
屌人之前查咗字典先
弱智仔又屈人當串咗喇。張圖大大隻字寫住zan6,我打字又係打zan6,而家屈人話唔係第六聲,好撚黐線
其實係咪你冇查字典呀?唔查唔緊要,追post先覆啦死傻閪
即係你認為樓主嗰標題係讀作成zan6臭味,真係唔知你咁弱智點解識上連登
講緊連音zan6個n音受mei6影響讀成m,變做zam6呀,傻閪。一直都話兩個字都係第六聲,冇人講過要變聲調呀。係咪思覺失調呀屌你老母
我真係想知你邊到鄉下發音讀成zan6馟或者成zan6臭味,我就聽都咪聽過啦,你繼續嘴硬啦下
陣字本來就係讀zan6,有咩問題?係咪思覺失調又發作?

你讀一陣風會讀做一「浸zam3」風?柒少陣讀做柒少「浸zam3」
成浸臭味連乜閪音呀,講一祲馟你會唔會讀一zan6馟呀,屌你係咪真係弱智㗎,笑到我好辛苦呀
本來就係讀陣,似係你嘴硬柒咗唔認先一直死撐。齋講冇證據嘅係你

你慢慢死撐啦,唔同你loop喇,之後所有回覆都只會回以下總結。

總結:
2. 「浸」一字為動詞表示泡在水中或副詞表示漸漸。並沒有量詞語之用法。
2. 「陣」一字為量詞,計算事情或動作的單位。配合氣味的例子如下:
 ・忽聞得一陣香風,絕似回蘭香,又帶些脂粉氣。(《警世通言》卷三十)
 ・睡的時節覺得一陣異香,與那日初會時聞見的一樣。(《肉蒲團》第十二回)
3. 「祲」一字為名詞表示不祥之氣或形容詞表示盛大。並沒有量詞語之用法。
總結:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞