經keeta叫pizza hut送到嚟樣衰過嚿屎仲冇咗忽

172 回覆
133 Like 25 Dislike
雖則foodie都係怡和自己友,pizza hut 揾呢兩間送pizza都叫出自己車隊?
睇入單平台,Pizzahut自己平台有食物QC有運輸保險,第三方就只包出餐QC。
而且就算同一怡和都係各自公司品牌自負盈虧,有共用服務但都係照樣招標照價埋單,只係姐妹公司,如果結果同分就莊贏。
以現在JRG為例PHD/PH/KFC都已經合併埋一齊,但計法都係Pizza一檔,雞一檔,各自有各自管理層同營運團隊,係到年終條數併埋,所謂Shared Service,只係後勤/Admin/行政一類,其他子集團牛奶/美心等情況都係一樣。
再分享多樣,疫情時就係有鋪頭同車隊嘈點同外賣平台拆帳,收益點計,之後就出左Policy講明分開做,由個客落單時選擇。再之後仲有另一副品牌Kloud/Hey! Kitchen做雲端廚房,專做第三方平台外賣,集哂咁多怡和品牌搞中央廚,而且無實體店只可以第三方平台落單,當年疫情時做外賣咁好賺,好大部份原因因為依條副線。
月入5,6皮就係咁黎
幾多年前嘅管理層
而家好多外判咗啦
唔通要啲客下下等幾個鐘
偷食咗一塊?
你包容能力都幾勁
pizza好撚難送lor唔打直點放入去個袋到
其實如果個盒打平放、一定唔會有嘢
仲不知幾好送、可能條友打直放
其實有時我哋都唔想
咁個餐喺個保溫箱裏面
保溫箱裏面發生啲乜嘢其實我哋唔知
到知嗰陣時已經太遲
食Pizzahut 本身都要驗腦
仲要用keeta
最撚憎啲垃圾包裝
有時包到行路都會瀉
我習慣唔入保溫箱、平放
會無咁熱、但起碼你會有得食
佢依家啲紙蓋鬆過閪,好易扣唔實
電單車點會無位放,真係做個嗰班出個62/80L保温箱,十個大批都放到啦
啲紙蓋一濕水就開始溶
無水時扣到幾實都無用
其實keeta係咪以本傷人,想逼死panda?
其實我一打開個袋,見到個扭扭粉包裝都知唔關外賣師事,佢個蓋係就咁放上去,完全冇做防漏,比我用人手攞都可能會漏,何況用電單車送
條友食開屎
你老母耶穌啊
十幾年黎做過怡和好多檔,就算走左一樣會有人脈有交流,早幾年玩集團式外判,但各品牌行業要求同SLA唔同,導致好多投訴同QC問題,近兩年反彈現在又準備打回原形。
你買大批放唔入佢部車個籃/車尾箱仔
咪會出事囉
麥麥送換新app個陣話要升級麥麥送
然後車隊都無埋
你都幾癲
Kfc 包裝係好撚衰 通粉個湯漏硬 睇多定少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞