其實盧旺達計劃真係唔符合成本效益

116 回覆
100 Like 12 Dislike
因為英文
好多人都識啲英文
變咗嚟英國比較有希望搵到工
英倫當局當年老屈香港做第一收容港
而家報應到
認真
一架大船拖出公海實際 d

有d國家已經偷偷做緊
唔好撈埋私有地同公有國家領土嚟講
國家領土屬於全國人民,你自然唔可以用一個人既睇法做決定
要經過法庭做判決
咁即係如果一個國家通過法例
槍殺所有 非法入境者就可以?
不如送去中國
中國缺韭菜
又識處理回教
說到底 美國人可以槍殺入屋者
都係立法自衛權(投出來, 不論聯邦層面定地方層面選舉)通過
政府立左法可以槍殺入屋者
咁可唔可以立法可以槍殺非法入境者

我個concern係
其實係私有地同公有國家領土 都同我講既野無關
可以咁玩
係直布羅陀同西班牙接壤邊境
起個禁閉式難民營
向直布羅陀嗰邊銅牆鐵壁
而向西班牙嗰邊就鳩流流
伙食就英國出名嘅難食
啲難民好自然就會行過去歐盟
同埋唔少有親戚朋友喺英國
都會睇嗰個地方係唔係生活度 你見歐國盃 南歐國家相對上少黑人 因為本身嗰度經濟都唔好
西班牙唔太差
同你上面所講一樣
只要有立法允許的話係
立法話可以槍殺非法入境者

但問題係在於,按美國人既諗法,入侵私有土地時你係作為果期時土地上既最高權力者,可以防衛殺人

但船民嚟時,邊境守衛並唔係最高權力者可以隨便殺人
假設有個香港人,俾港共迫害,合資格嚟英國做難民
但礙於各種出入境問題,例如護照被沒收,只能夠用偷渡形式嚟英國
結果坐船嚟時俾守衛一槍射死啫
咁個守衛係咪要坐監?
萬一果個甚至係英國人呢?未審先判既危險性係存在架喎

再者我認為呢個做法好野蠻
因為連中俄都唔敢立呢種法律
到時中國日日笑你「你都好意思話我地獨裁野蠻」你仲仲點話佢地起新疆集中營
你知道比人捉到唔會留係英國而係比人送去盧旺達

但係隔離唔會 你會去邊度
劈頭就講咗個quota數字上唔啱,起唔到阻嚇作用,希望Ching可以認真睇下
不再冗述
其實愛爾蘭點做?,法國點做?希臘點做?跟人哋做咪得
愛爾蘭就大愛左膠,邊境不設防
所先有啲難民到英國後轉向愛爾蘭

法國就乖乖地收,只係法國對非法語使用者唔友善
隔離就有個講英文既國家,咪走去英國

希臘就按歐盟配額嚟
自己配額收夠其他塞俾歐盟成員國
德國大愛會幫希臘包底

但問題係語言隔閡都係令英語系難民傾向往英國走
乜鳩野做咩都得

明確訂立法律 入侵邊境等於死刑咪得

埋地雷 無人機

只要一開始死一班人就會嚇退大部分非法入境者

唔會日日都死咁多人

你呢 d 理想主義者 左膠

分分秒秒俾人入侵緊都仲喺度判判判

個世界就係因為有你呢 d 人先一日衰過一日

國家嘅領土邊界 set 嚟廢嘅

冇掩雞籠 自出自入

咁不如廢咗條邊境佢啦 世界大同啦 地球村啦

你又無建設性嘅有用提議 淨係識喺度 ban
你都係去啲阿富汗呀、北韓生活啦
佢地果啲思維咪同你一樣囉
「都係啲反對者阻住晒,殺晒佢地咪得囉」
「偷渡呀,殺囉」
掂呀,享受住文明世界帶俾你既便利,但無時無刻想返去幾百年前既野蠻世界
你有咩高見呀 文明 ?

除咗攬住你 d 理想主義 你仲有咩建設
Unemployment rate 11.7% UK 3.8%
攞唔到就困到你傻,困到你開始搞基

得閒會有左膠白人女性送上門俾難民姦
香港政府已經免費幫英國做緊
你仲理想主義過我啦
開槍殺人既後果一概唔諗
以為做完無後果無人理,係無連鎖反應的話,truss減稅就唔會差啲令國家pension破產啦

覺得想做就可以,唔洗在意其他國家/公司/群體睇法
呢個先叫理想主義

我從一開始已經係2樓提出咗我既務實睇法,點做可以將後果降到最低,歡迎討論,但務實少少諗下後果唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞