其實盧旺達計劃真係唔符合成本效益

116 回覆
100 Like 12 Dislike
Idea係好,但現實係對比阻嚇力度而言,個計劃真係太貴
英國預計今年船民會突破4萬人
Sunak既計劃初步係每年送1000人走
政策出台後既4月同5月都平均有2000人渡船而嚟

https://www.bbc.co.uk/news/uk-53699511.amp

一年1000個,對比起每年4萬人
船民死亡率已經係一半半
依家話你聽,每40人先有1個送返去,你驚唔驚?

當然,予定1000人,當然未來可以加quota(如果Rwanda肯)
但係實際上英國已經俾盧旺達當傻仔咁㩒住嚟搶

https://migrationobservatory.ox.ac.uk/resources/commentaries/the-uncertain-financial-implications-of-the-uks-rwanda-policy/#

National Audit Office (NAO)估算咗協議所要付出既成本
前置費用要俾Rwanda 3.7億英鎊
接收頭300人後要1.2億英鎊
前置費用你可能話,一次啫,忍下就過
但實際上最驚人既洗費係英國要為每名難民俾170874英鎊

1000人時總花費已經係7.14億英鎊
假設計劃最終要運走5萬人,而起到阻嚇作用

咁要運走5萬人就要94億英鎊

再講我係盧旺達就以後自己做埋船民生意
請蛇頭幫難民去英國再自己接收
有金錢誘因下,根本無可能唔做
我個人覺得更好既方法就係好似香港當年咁
劃一個區當貧民窟咁,得簡易屋同基本水電糧食
(絕對平過17萬鎊一個人啦好嗎)
除非有細路,否則男女分住(大部份假難民都係男性)
你攞到難民咪俾你出嚟
攞唔到就困到你傻,困到你開始搞基,等你自己返歸
錢 要養到確認難民身份 上訴 再玩程序 要好長時間 其實條數都唔細

另外地方 除非玩禁閉式

否則好似當年香港咁 好多係開放式 我老母當年係虎地都畀越南仔搶過野

個難民營隔離d居民真係多謝晒
應該吸納晒佢哋做居民同勞動力振興經濟
反正英國生育率都唔高
香港人都收咗十幾萬啦
俾佢地住酒店的話當然
你起難民營的話成本高得去邊?
你諗下唔洗俾租下,17萬鎊夠你一支公洗幾耐先

我覺得只要個劃區夠大,禁閉式並無不可
香港太細禁閉式先唔人道啫
英國大把荒山野嶺爛地又無咩人口,why not
究竟有幾多人仲未知Karen其實係連登知名反女權會員 講得好感謝您 分身?
https://lih.kg/3691440

應你機都廢事,躝啦
其實完全係兩難嚟

Cut又死唔Cut又死

好似啲白痴咁一係話
歡迎難民
或者
送BNO去盧旺達
都唔會發生

只係大家都問工黨諗住點搞個源頭。
你唔係咁都信呀嘛
錢都唔係問題,點樣確保佢地去到當地無人權問題
送去蘇格蘭D離島啦, 地方又凍又崎嶇, 批到難民捱到五年先拿ILR, 唔批就送番去, 交通只有指定輪船
工黨講過其中一個idea係投放廣告資源去來源國唱衰英國,等佢哋唔好嚟

先唔講work唔work,其中一個最大來源地係阿富汗
塔利班點會同你合作
特登凍死佢地就唔人道了
你送佢地去果種特別凍既地方只係增加你吊住佢地條命既成本
但現實世界就係錢先係問題
咁咪唔好手軟囉
就係因為手軟D人先湧入黎
就係因為手軟先咁多賣國賊
咪即係好似不漏洞拉廣播咁
你可以點樣唔手軟
英國係聯合國人權公約簽署國
承諾咗會接收難民
你除非學中國話「歷史文件」架啫

依家個問題係有人明明唔係難民,但就嚟搏攞難民身份,搏審批時間長,係英國做黑工/犯罪
點有效地阻嚇呢批人先係問題
保守黨都唔敢咁樣做 左翼政府上場可能咩?
如果咁都得 不如直接退出歐洲人權公約 收番接收難民個權仲好啦
咁唔通要英國攬埋D難民一齊死先夠人權?
阻嚇咪話唔好手軟
stop the boat唔撚得就應該sink the boat
符合人權公約呀, 又做唔到黑工, 輪船全部公營, 有咩事你地係個島搞飽佢
錢你比
錢唔係問題
其實呢份野簽黎做乜
有衰冇好
我明呀 我都想
但我意思係左翼政府始終都係講大愛 畫面咁唔靚既野 困住一堆人係個島 可能6 7 8 10年
都未放得番出黎
實有人拍幾集英國版鏗鏘集島內生活幾慘 政府幾仆街好 日日播畀班左膠睇實嘈到拆天 左翼政府好難做到出黎

所以我真心覺得既然係保護主義 就退出人權公約拎番個權 否則永遠都係唔三唔四 做d唔做d 不過最快都要幾年後啦 岩岩大選完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞