其實盧旺達計劃真係唔符合成本效益

116 回覆
100 Like 12 Dislike
要開槍先掂

我唔反對不過左膠同聯合國就會反對。
你要俾到一個唔違反公約既方案
又或是學中國declare自己過去簽既野都係廢紙
呢個世界邊有「全都要」咁好既事?
其實歐豬老美有冇諗過退出難民公約甚至殺曬d 強闖嘅劣質非法移民?
真係開槍你就仲野蠻過俄羅斯、中國
仲有咩道德高地話中俄呢啲軸心國

即時違反人權公約
然後講緊既唔係違反人權咁簡單
係賠埋英國既信譽同法治(未審先判死)
對一個金融國家既影響重大
到時既損失遠超幾千單打劫案

又係返到錢既話題,開槍只會損失更大
咁係咪我賺到100蚊
要俾50蚊佢地先叫有人權?
可能仲唔止50
Hello Mel Cheung
所以無可能

歐洲國家更加無可能

如果有人咁做,首先成個歐盟要散
但到時經濟解體無人頂得住。
理由就係難民已經成為一個好大既問題
我覺得你有少少誇大靠嚇
所以我唔係講緊問題唔存在
而係你想解決,現實就有呢啲取捨放係你面前
你無得保持國際信譽既同時完全解決船民問題

唔好諗住話國際信譽唔重要
一個簽約當廢紙既國家永遠唔會係金融中心
左膠風氣咁盛

啲人中意慷他人之慨,總之 not my backyard 就乜柒都要大愛。 連未睇條數都有咁多人9話唔人道,哪做到?
國際信譽就係有其他國家話
如果英國送得走難民去盧旺達
個D國家就跟
但新上任既首相第一日就推返
因為貴吖嘛大佬
成個post一開頭就係話你聽要俾果筆錢貴到傻
Rwanda收你17萬鎊一個人頭喎
我覺得關鍵係你宣傳得當
例如話,你將男子營當軍訓營咁
有完善食宿,又操練下佢地,教下佢地啲無咩成本既技能(例如種下田、痴下膠花)營造一種幫助緊佢地融入英國社會既錯覺
(但其實就係困住佢地)

咩都係講宣傳手法啫
侵都係好叻宣傳架喎,唔係點會咁多連登變咗盲目既侵粉
繼我話真係有呢種計劃,應該全權委任肥波負責
咁終身監禁佢地囉
一係去盧旺達
仲搞咁多種花種草做咩?
都話要強硬
你就偏偏手軟
正如對付賣國賊絕不手軟
Rwanda計劃最大目的係叫班難民唔好黎英國落腳,因為班友知道會送去Rwanda就索性唔黎,你剩係計每個難民送去Rwanda嘅成本係假數,計唔到改左去其他歐洲國家落腳有幾多人
1.畫邊區
2.咪即係同而家一樣 班難民話難民營似prison,又被傳統講到大一大
當年都已經被批評好唔人道
入面亦易有械鬥
今時今日嘅標準咁搞
等同set波俾政敵
咁離島嘅基礎建設又係錢
水電煤 仲有難民營興建
越山卡啦基礎建設越貴
仲有物資補給個物流成本呢
如果選擇本來已經有人住有基建嘅離島 又會違反本來用離島隔離難民個目的
今時今日左膠當道 做唔到
你可以話唔合成本效益 但其實主要係阻嚇力
係諗唔到另一個辦法之前 就cut咗 乜都唔做 咁先叫唔合乎成本效益啊
點搞都可以被你話唔人道架啦
英國夠有homeless都未鄰到佢地啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞