俾保險agent帶去睇個d醫生好撚貴

169 回覆
287 Like 49 Dislike
Agent有用,但99%係保險狗,which完全係垃圾

個個醫生知你有保險都係咁
唔好話自己保險 團體保險都睇住你上限Claim
有D講到明 你公司俾 我開多D藥做多D乜乜乜俾你啦
其實你有冇睇過保險公司要你填claim form嘅內容?

一般其實只係要病發嘅日子(呢個係病人同醫生講)、醫生嘅診斷、就住呢個診斷要做啲乜嘢治療,係咪醫學需要等,基本上係呢個專科嘅醫生,都會識得同你填呢幾欄

我唔覺得你走去要割包皮,就剩係得保險agent介紹你睇嘅醫生先會識得點樣填,你自己搵嘅醫生會唔識得填

你話如果係去到複雜嘅手術,例如你話心好痛入咗醫院之後發覺血管全塞咗1條+半塞1條,其實你都係填呢張form ,只不過有機會保險公司會要求你遞交額外文件,或者佢直接聯絡你主診醫生要求佢填寫一啲醫學報告

但呢啲其實已經係ex-post & factual
唔關黨員事一定查
其實一直想知保險公司係咪只會按公價claim? 假設照ct公價係1k,agent叫個客照2k,保險公司係照比你claim 2k?
如果係咁開夠10k都得啦
可能貪個方便 你病住咁去處理文件都係workload黎
都係討論下者 傾下pro & con
其實呢,每一個醫療程序都有一個市價,即係有個合理範圍嘅

割痔瘡收1萬,我當你拉痔瘡好特殊,可能要2萬,但你唔會話割痔瘡要10萬嘅
應該應該,到真係有事時係咪咁正路先
不嬲都係同自己健康對賭,得兩種人唔需要買醫保

1. 勁多cash係手,同保證自己死前都仍然大把cash 係手

2. 一世都唔會有大病, 健健康康既人
其實呢咩情況之下先至會出現你口中咁唔正路嘅情況呢?

就係個手術賠得多,保險公司要玩嘢,即係你哋啲agent嘅老細要玩嘢,就會有咁多爭拗

但去到呢啲情況,基本上除非你係搵佢網絡醫生做,佢已經攞咗預先批核冇得拗數,否則就算你搵agent介紹嘅非網絡醫生,呢個時候要唔賠俾你都係唔會俾你
關唔關墊底費事啊?

你買份保險墊底費5皮,最後如果醫療費4皮9, 你一蚊都claim 唔到wo

但如果醫療費過5皮,就claim 到

揀得平最後claim唔到,買黎做咩?
淨係知你一定係
成句嘢完全無內容
聽過預先批左都唔賠
婦科問題話查到以前M痛睇過醫生無申報
基本上睇仼何醫生 保險都係有機會玩9你
咩我哋啲agent? 想屈?

想講邊有咁多正路野,醫生應該識填,醫生應該知點做,其實係有D 識,有D 唔識,有醫生熟玩法,有醫生唔熟,

我用公司團體醫保 網絡醫生都試過要不停交claim proof

之前新聞仲有單預先批核,出埋錢,都彈弓手啦

保險呢樣野,靠自己睇terms 熟左99%, 到大額claim 時,保險公司要玩野唔賠,你都仍然會係果1%。
去投訴 搞得黎,成功與否,病人都死撚左啦

我就唔鍾意保險既,根本一直交保費都係賭緊,但唔賭又唔得,有事時邊有咁多錢自己比啊?排官立以年計,唔通一直拖住唔洗返工咩?
我搵都係agent搞body check
claim足仲要有錢多
真係賺到仆街
啲保險經紀咁好賺唔係無原因,唔係賺係份佣金咁簡單
保護費呢個term用得好好你唔咁做咪冇得claim囉
咁既然講到尾,其實保險公司決定要搵位唔賠俾你嘅時候,乜撚嘢醫生都唔會賠

咁就唔好講到啲agent介紹嘅非網絡醫生好撚重要、一定claim得到啦

That’s my point
我就係要唔俾啲垃圾保險狗響度混洧視聽
有呢個部門?
贊成係賭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞