俾保險agent帶去睇個d醫生好撚貴

169 回覆
287 Like 49 Dislike
咁你有無蝕底先
我都有份 同個做左好多年既舊同學買
最主要係 如果個agent有料既話 可以幫我慳返好多時間 唔洗自己搵
之前有事 都係whatsapp佢講句 佢就幫我安排哂 之後claim埋錢 唔洗煩
你自己去睇反而claim 唔到仲驚
自己搵醫生,除非熟,佢知你有保險,一樣可以報個貴價俾你,叫你做好多檢查

ps, 試過做左CT ,自己搵的醫生仲叫我做埋磁力共振,報價2萬

保險幫我搵的醫生就建議我做左CT,就唔好浪費資磁力共振
其實,如果你嗰個病唔係啲非常罕見嘅疾病,一個受過專業訓練嘅醫生,理論上都係會建議你做返相關嘅治療或者手術程序,市場上醫生都會知道個價錢,唔可能海鮮得好緊要

所以,只要你有保險,醫生知道你又有保險,無論係保險agent介紹嘅醫生,定還是你自己搵醫生,出嚟嘅價錢唔應該相差好遠

而個醫生亦都應該係識得同你填寫你嘅保險claim form
佢介絡個d醫生一定易claim過你出面自己搵

佢咁講就已經充滿着謬誤啦

我假設你係需要做一個胃鏡程序,無論係你用保險公司嘅網絡醫生,Agent 嘅醫生(假設佢唔係網絡醫生),你自己想睇嘅醫生(假設唔係網絡醫生),出嚟價錢,唔應該會係相差得太多

既然係咁,點解Agent 嘅非網絡醫生會容易claim過我自己搵嘅非網絡醫生呢?
自願醫保 同公司 會加咩--
到時claim啥到/唔足
睇下個agent有咩講
幫你儲埋分 重想點?
大把醫生專呃保險,份野寫得靚唔靚已經爭好遠啦,甚至條數寫大下次比你買其他野都有
間間都有啦,現金回佣報條撚?
放心之後一定加保費
你試過個醫生亂填張form 搞到claim 唔足就唔會咁講
你係咪on9
自己搵醫生 要自己管理埋d單齊唔齊 咁寫claim唔claim得足
有時又驚個醫生太有職業操守…
就箅回佣 咁點?你查到?
大醫院會唔會有呢個問題
醫畜睇住黎食
唔係點做月球人
用botwie 加港怡啦
咁不如唔好claim,自己出
心理上會好好多
唔好咁傻仔啦 咁多個行業間間都收回佣架啦

表明報價單投鏢做樣 其實一早揀定左架啦
實際上只要唔超保險公司嘅上限紅線就冇事

有啲醫生太大貪咪自己又要寫信麻煩 又搞到個客搞得耐

基本上唔好偏離時間得太緊要都係處理得到的,但係例如比市價貴幾倍,claims都唔出手處理都會俾老細鬧啦

其實呢一行真係好似黑社會 好講求做事唔好過線 玩爛咗個party就全部冇運行

之前意外保有班友連埋gym room去詐保險公司錢,而家咪搞到意外保全部落晒閘咁滯,同埋保險公司亦都有報警處理其中部份因為串謀詐騙
唔會獨立加你個人

係全世界個保費表一齊加,所以係唔存在claim得多下年加保費,係全世界claim得多就算你冇claim都一樣會加你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞