其實比起填海,不如花大概無資金搞重建觀塘

134 回覆
29 Like 179 Dislike
問過印狗未?
死場點搞 飲食都搞死埋
而家賣地成績咁差,啲發展商都R 爆頭點散手頭啲貨,有再多嘅地都未必有人買

搞觀塘重建其他人都講咗收購會洗好多錢,

所以一動不如一靜,環球經濟放緩不如留住啲 cash

香港而家開始邊緣化,金融地產下坡緊,城市規劃呢啲嘢太大太抽象太遠,不如諗下有咩新嘢可以做,好似產業轉型。

香港嚟緊十幾廿年如果繼續淨係靠金融地產,都唔知會變成點
之前樓價仲炒炒炒都話可以計下數
而家咁既時候唔洗計都知大型重建無可能economical
啓德咁大塊靚地全部係政府無其他業主

都俾政府搞足廿幾年搞到咁啦

何況其他地區
重建,樓主你傻左呀?
重建又要賠錢賠地,仲要比錢拆,我真係情願填平成個大嶼山,都唔要益觀塘班友
真,建築成本一樣,但賣樓樓價平三成,銷售量又低過市區,真係低能既先走去收購觀塘
cbd
觀塘都拆哂咁濟
你仲同我講重建
簡約公屋
屌 幾年前政府一早話要將九龍東變做第二個中環啦
咩CBD2 而家潛曬水
咁都仲要一大班人侍住重建諗住打劫政府嘅,私人樓愈舊理應愈唔值錢,個個等收購黎獅子開大口
市建局既角色只係統籌,所以先要收樓
但係法例設定卻係市建局係打家劫舍要收樓
所以要懲罰式向業主賠償
唔改變呢種法理觀念
重建樓自從玩完1960年代前起
果啲三五七層樓之後
就注定呢個遊戲不可持續發展game over
主要係d 業主太大貪
政府又無佢乎,唔會搞得成
就算獨裁政府都冇咩人願意做醜人
去修改賠償7年價值樓呢條惡法

除非尚海龍 張欣宇 洪雯呢啲偽香港人議員
你同佢講重建之後分一半比港漂做公屋
佢地或者會有動力推動修例既
人地力推前海-交椅洲-港島鐵路
市區重建吃力不討好 又幫唔到中港融合
重建期間觀塘啲人放去邊?
之前講到爆買 個個賺架
之前講咗觀塘起天橋行去彩虹, 點知冇下文
放鳩棄咗成個九龍東啦
如果有天橋駁去避風塘前排,啲大廈會好好多
放返去啟德碼個頭住下先 係空地起d貨櫃屋 唔夠位就疊高啲 個度塊田夠大塊 配套夠齊全
起天橋好貴 一段都一億 起咁長冇過百億都起唔成,仲要起升降機 保養費,一星期停機幾個鐘保養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞