其實比起填海,不如花大概無資金搞重建觀塘

134 回覆
29 Like 179 Dislike
戴個頭盔先
有冇啲做開土木工程?或者城市規劃可以發表下
或者分析吓等我知多啲
對城市規劃都幾有興趣

成個觀塘透過重建,可以重新規劃交通
而家冇咗啟德機場,可以用盡地積比
重建重新整理空間可以規劃埋單軌

同場加映
成個觀塘交通網絡唔係一朝一夕可以搞掂
但你話如果有天橋可以行過去觀塘商貿區MegaBox嗰一帶
係咪會好好多?

成個中環天橋網絡發展得好成熟
而家政府搞嘅啟德地下購物街+天橋都集中通往新蒲崗九龍城
不過九龍灣啲商廈未必有咁嘅積極性 合作發展
標題打錯咗,係大規模資金先啱
唔係大概無
除左中國政府, 邊個政府可以完全重建一個社區? 裕民坊你數吓幾多年?
比起搞觀塘 古洞打鼓嶺更有潛力
所以我話花大規模資金
咁明日大嶼vs重建觀塘呢
正解 觀塘已經無得搞

旺角搞左幾十年都搞唔店
九龍塘都可以起到好高
絕大部分資金拎黎收購益舊業主
不如填平成個吐露港駁埋沙田大埔
明日大嶼間接起埋第四條過海隧道比大西北
分流西隧
政府精英雲集,邊洗我地呢啲蟻民幫手諗

小心講錯野俾國安捉鳩你
搞觀塘不如搞荃灣
諗下好啦
你想平搞即係壓低左隔離地產商既利潤
填海根本唔係重點
佢地只係諗住點樣炒起個樓價
重新規劃元朗好過 強制收返圍村地發展
疫情嗰陣已經開通咗屯門赤鱲角隧道啦啵
又話搞CBD2
唔好浪費時間喺老母區, 呢個區冇得救
講緊第四條過海(維港)隧道 新界西繞過九龍去港島
每次出觀塘架地鐵都逼到喊
距離CBD two好大距離 又人車爭路
填海洗得多啲錢,定係重建洗得多啲錢
重建收購當係買道治鬼靈符
唔填海點將庫房啲錢轉去支那
觀塘 點睇都係已經被政府放棄嘅一個地方 。

同荃灣同期都係50,60年代規劃發展 ,town 就工商,附近就住宅, 但係近呢10幾年 工廠狂改做寫字樓做錯咗 最最重要個步。

因為個交通網絡根本搞唔撚掂, 首先呢一區 因為係掛名所謂嘅市區 ,政府為咗安慰貧窮人口 渴望居住市區公屋,成個九龍東,特別係觀塘 已經打造成究極體公屋區,本身已經係香港最多人住嘅區份, 再引咁多外來人口去返工 ,交通網絡只會核爆。

重建觀塘 即係拆咗啲唐樓 工廠 ,改建其他嘢 ,只會帶來更多人口 同 流動人口 , 仲點搞呀你話。
講到自己有權決定咁
無限錢理論上你可以買晒所有人物業
拆晒佢再起

實際上係浪費錢
填海又快又平
東涌2017年尾開始新填海 2020年已經開始部分地起樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞