其實比起填海,不如花大概無資金搞重建觀塘

134 回覆
29 Like 179 Dislike
咪就係
樓主昏迷左十年以為自己係stakeholder?

d思維錯晒 第一步已經政治不正確
你唔填海 唔做大鵰 大project
邊個幫大陸去產能庫存?
仲要科水賠比地主都唔幫大陸買海砂?

無論實際利益上定意識形態上
搞北都就係要同大陸接軌
重建殖民政府開拓既衛星城市
有咩政治價值先?
觀塘搞得咁深水埗呢?土瓜灣呢?西環呢?筲箕灣呢?長沙灣呢?

點解?無錢囉
on9, 填海送錢俾大陸。 重建送錢俾二等留港撚

啲錢用黎搞國安,搞亂民生
仲迷信高樓大廈?塞車仲唔夠?
廣州舊城區 求其搞個亞運 都差唔多全部拆晒
中間點過河濕腳? 無呢個step唔會有人做
觀塘而家重建個一忽仔,二十年前收購都成300億
而家講緊重建,起到50到80層(高過如心中銀)都要蝕100億
用呢個方法搞晒成個九龍東
無5000億 + 密多兩倍 or 起完樓價升多兩三倍都唔會有可能

大陸/外國既重建,一係就陪好少,一係就等到真係溶溶爛爛,完全唔值錢先收購重建
1. 你講嘅觀塘係觀塘道以北
定係連成個工業區 後者都要重建嘅話基本上無可能
(而且其實依家活化工廈等等政策都係facilitate緊重建)
如果只係觀塘道以北嘅話 其實裕民坊成個重建計劃
二三十年前已經開始諗 都搞到咁樣/咁慢
現時地積比限7.5 其他果d樓 睇個樣都起爆咗 重建時仲要可以起返咁高 咁你點收
要解決 一係就錢(e.g.起高d) 但就越黎越密 同你想重建以改善生活/城市空間呢個概念相反

2. 重建唔係鏟平再起 唔係你諗咁簡單
係一件幾十年都唔一定做完嘅事 係一件市場主導嘅事
香港係好多成功重建嘅project 但未有重建區域嘅例子
(黎緊可以睇睇土瓜灣 九龍城 油旺搞成點)
例子可以睇睇d工業區 其實依家都已經係比咗好多誘因去做
但都唔會係一次過搞好晒
當中有d起左 有d未起果d時間先最難搞

3. 你以為重建可以"重新規劃交通"
但你出入嘅人數都係一樣多架喎 你係好難改善到
除非你收私人地之後唔起返樓令就業人數減少 你覺得合唔合理

4. 九龍灣起天橋同中環起天橋係兩個唔同概念
現時起天橋 一係就政府起係住宅區便民 一係就商業區起少少之後係d私人地地契叫佢地做埋條天橋(佢有人流有著數 特別商業區) 所以好多野係起緊果陣就有預留
九龍灣人流又唔算最多 d樓起實晒 同行人路闊度應該唔太夠 起黎都無乜意思
其實喺觀塘搞重建都應該會好麻煩
首先已經發展嘅地區地下應該好多管道(暗渠, 水喉 telecom 嗰啲嘢) 同佢哋夾 改道都應該嘥唔少錢同時間
另外收地嗰啲嘢 又要轉業權 又要轉土地用途 都要嘥好多時間

起樓嗰啲 又要考慮埋周圍環境 會唔會對附近建築有沉降 震動嗰啲嘢

如果喺個空地嗰度起應該會方便好多😂 錢同時間都應該用少好多😂

同行廢噏吓
對香港嚟講 一定係交椅洲好過新界北
第一,新界北一樣要收地
全部係四大發展商 or 新界圍村佬 手上
每呎收購價都要 1500到3000 仲要唔包收到 隨時收到一忽一忽

第二, 新界北跟住而家嘅規劃 根本就係割地比深圳
所有嘢都唔係望住香港 連啲鐵路基建 都係首先諗咗點樣連入深圳
如果將來係靠新界北 香港係冇可能同深圳分返開

第三, 同第二個point差唔多。既然成個plan就係將新界北變成深圳嘅Extension, 咁點解啲人唔直接搬去深圳? 咁新界北嘅價錢係咪應該Bench Mark深圳? 如果係嘅話,乜都唔使搞,以香港嘅成本, 同深圳比搞乜都仆街。
啟德咁靚的地區 都比政府規劃到 4不像
對政府還有咩期望
當講道明志在必得要全區收購曬,你係業主會平賣畀政府?定係你覺得可以邊個業主唔就犯就拉佢坐十年監?
停丁權,剷起D村屋已經大把地
2047啲地就租期完結,共產黨仲會科水賠俾你買第二度呀?
使鬼填海,新界已經大撚把 地隨時起得發展
連山都使剷嗰啲
係班環保撚、盲反ON9 日日話要保育種田 盲反
師兄心水清。 只係咁多年落黎 公眾對填海極反感,嗰大餅又畫得太大 千億萬億咁放落去,再加上填海造地大工程油水太多,對環境影響又大。否則論城市發展策略 其實發展交椅州先係將未來經濟中心繼續keep係香港中心。

而北都頂多就係 前海福田延伸,深圳科技業發展遠超香港,北都憑空發展 點會競爭到。講到尾就係提供唔同制度下嘅地+專業服務俾深圳同其它大陸啲科技公司發展,一切睇深圳頭
搞咩觀塘 窮撚區你點搞都係窮撚區
應該重建荃灣舊區
打針抽中咗咪唔蝕囉
深圳就嘥氣啦
自己班雙非孽種都養唔起要輸出香港
呢種吸血式發展
你點參考
觀塘=港豬奴隸攪肉機
民居工業商業炒埋一碟
real 又唔洗拆完又起
又可以同中央緊密合作
係人嘅都知要做邊個區啦
填海不如搞郊野公園
印仔第一個反你
成個香港根本好多野都已經係死局

乜柒都郁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞