[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(95)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
ching,empyrean有一代二代,仲有elite可以揀
有冇覺得邊款最啱心水 定都係新utopia最夾?
我自己好elite把聲多小小,emprean二代好似未試過
我覺得dac先過amp
魔鬼
dac = amp 一樣咁重要,呢個諗法應該真實d
兩樣野可以互相成為對方樽頸
我之前上英京玩佢d demo 就覺得elite 清過empyrean 2, empyrean 2 就暖同厚聲d但唔知會唔會關佢插Cayin 膽機事
我都係到1516緊,不過暫時Elite>Utopia>Empyrean 2
我見好多人都話dac amp 好影響headphone performance, 所以好頭痛諗緊我sample size 太細唔知點配搭最好
以前IEM 就唔會比portable dac 影響得太大個風格
ching,empyrean有一代二代,仲有elite可以揀
有冇覺得邊款最啱心水 定都係新utopia最夾?
我自己好elite把聲多小小,emprean二代好似未試過
我之前上英京玩佢d demo 就覺得elite 清過empyrean 2, empyrean 2 就暖同厚聲d但唔知會唔會關佢插Cayin 膽機事
我都係到1516緊,不過暫時Elite>Utopia>Empyrean 2
我見好多人都話dac amp 好影響headphone performance, 所以好頭痛諗緊我sample size 太細唔知點配搭最好
以前IEM 就唔會比portable dac 影響得太大個風格

呢樣真,個人覺得大耳係真係幾食個dac amp搭配。

膽機就絕對關事,但個到同某店通常都推膽機比你試,有hifiman可以試下睇下會唔會又覺得唔同味啲。試耐啲冇壞,最後俾錢聽嘅都係自己,煩多幾煩好過太心急入咗唔啱心水

都唔係嫁,唔同player 出同一對iem 都好有分別
當然同廠唔同型號比較可能風格相近嘅
貴iem 夾唔同player 分別會比平iem 明顯好多

講返headphone, 英京應該都唔止得一部amp,建議巴打試多幾部先
當然如果得都係帶部amp 去試最準
同意
我自己係盡量調整到source & DAC & AMP & 線材 & 周邊等等夾咩headphone都係聽得下

你今日為A headphone 夾到套set up啱用,配B headphone 可以好難聽,最好有一定平衡度,除非你一定唔會換headphone。
巴打有冇萬用setup 推薦?
我自己amp方面唔會搵重口嘢,中性比較好,我用GSX mkii,dac 就搵部音色啱自己嘅,要加味就線材(電源、analog / digital 線)上去做,平平地嘅玩下墊材又得,木墊金屬墊都有唔同效果,呢啲基本上要買嚟試,但唔啱用都唔好急放,有時換左器材攞嚟微調下都幾有用

其實如果z1r個頂用真皮我會開心啲
我嗰隻三歲個headband就要換
On9 新手問題: 如果我用部N8ii output 落一部好似GSX 咁既勁amp到會唔會好撚難聽?
唔會話難聽,但係個source做唔好,你發揮唔曬你後面嗰part
講到最尾,平均都好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞