曾經提供治療服務俾adhd/自閉兒童 你問我答

169 回覆
7 Like 12 Dislike
有家長朋友糾結應唔應該繼續比個仔食adhd 既藥,佢覺得有好大副作用,你會點樣處理呢種情況?
我作為治療師無得干預人地決定食咩藥
Adhd藥的確唔係咩好嘢嚟
我會建議佢地同醫生商量
乜撚野事。。。我真係唔知你係邊個國家執業同埋點得出adhd 藥唔係好野呢個結論 我client 有需要我一定叫佢睇psychiatrist 食藥,年中唔知有幾多人因為食藥而日常專注力同做野改善好多。特別係小朋友,你都識講neurodiversity 係結構性嘅唔同,你點解會期望淨係用psychotherapy 改善到一啲確實係結構上帶黎k嘅問題?副作用問題應該要見多幾個醫生/搵藥劑師攞意見,你唔同劑量同唔同種類嘅adhd 藥物都有機會對小朋友有唔同反應。唔建議因為「藥」就有標籤想小朋友唔好食。

同埋我覺得你成個post 最大問題係好多case 你都比一大輪意見人,然後帶返頭盔話「有可能」係xxx,你最好都係見cp,咁layman 聽完一定先入為主已經好多諗法。。。你做general education 係好,但我唔覺得你真係有足夠資訊可以比關於diagnosis 嘅意見,起碼係我同行嘅話我會覺得咁樣唔係好尊重自己職業。
我一直都係話藥物同醫生商量
食adhd藥係非常有效 幫到好多
我嘅意思係唔應該當呢啲藥補品咁食 好多家長都係想醫生開聰明藥谷個仔讀書但忽略咗stimulant嘅副作用
你係咪做ABA therapy
點樣逼細佬開口講野同融入正常生活?
聽你咁講 有可能似schiz喎
精神分裂
啱啱睇下有咩病徵
除左幻覺我唔知佢有冇
其他都似似地

妄想 < 佢的確成日覺得周圍啲人會害佢呃佢 住賓館佢會搵野頂住個門口 驚有人入黎偷野 唔開銀行戶口 覺得啲錢擺銀行唔安全 又成日覺得我地成家睇唔起佢哋一家

思想紊亂<有時會見佢自言自語 就算無人同佢講野都係度唔知up乜 同埋淨係會講自己啲野 又沉又悶 所以佢無朋友 連唯一同佢最親既家姐都同佢反左面 呢兩年佢都無返工 日日留係屋企賭馬同我阿姨嗌交
佢係一直以來都係咁嘅人? 定係係咩時間點上開始有轉變?
覺得人地害/睇唔起佢個d 可以只係paranoid idea未必去到妄想嘅level 要睇吓佢對個想法有幾確信 同埋 接唔接受人地嘅其他意見等等 先可以判斷到
醫生話我有自閉症,但我覺得自己似係嚴重弱智先啱
請問我應該點要求醫生改為診斷我做嚴重弱智,唔再診斷做自閉症?
不如師兄你幫手頂咗樓主個柒頭答問題啦
Chatgpt都係咁講,但工作上想apply知易行難,成日學野開會都聽唔到/miss晒人地既指令,教完好易唔記得,寫低跟住做都錯,真係好大獲,其實咁樣有藥或者治療幫到手
佢應該由細到大都係咁 (聽佢地講佢阿哥都係咁)
不過後生果陣應該無咁嚴重所以我阿姨先會嫁俾佢
佢對自己既想法好確信同埋唔會接受人地意見架
如果會接受就唔駛咁頭痛啦
一定拗到贏為止
阿姨試過話佢有病叫佢睇醫生 佢話返阿姨先係有病
學到嘢
返第一份fulltime不停撞版,之後覺有ADHD

- 唔記得task/ schedule/ booking
- 有task同事一齊share 隔日做,唔記得個日星期幾 返到去冇開始,比人問先記得今日係我做
- 經常唔見嘢,做做下呢樣 搞兩下第二樣,唔記得原來做緊乜,見人講笑咁講 ADHD glitch,我日日都發生緊
- 興趣同集中力好階段性,可能呢排好鍾意睇小說,會每日睇 睇幾個星期,之後厭咗 轉下一樣。係唔同興趣到不停loop

- 最近先覺得,冇嘢做緊嘅時候好不安/ 同埋有啲嘢諗到,要即刻做/講。如果冇咁close嘅人會忍一忍 唔講/插嘴,但如果同屋企人或者男朋友,會插嘴 疊聲 講講下A 我見到B 會插咗一句B入嚟,但人地覺得我唔想傾 就冇再講返A

家母有情緒病,有睇過精神科 同食藥,佢買咗啲專注supplement 我,有南非醉茄同B12,叫我試下先,唔prefer睇醫生

我係咪都應該睇下拎個diagnosis 先呢,而家個人搞到好冇自信,成日啲careless mistake 覺得自己做咩position 都能力不足咁
有無聽過小朋友打高劑量既維他命D針可以醫自閉症?
想問下香港依家有無CBT for 成人ADHD患者?
樓主仲係唔係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞