曾經提供治療服務俾adhd/自閉兒童 你問我答

169 回覆
7 Like 12 Dislike
講真你拋呢啲terms出黎得你自己爽laymen都冇咩可能會明
佢地連SI係咩都冇可能明
你啱
我盡量解釋得簡單啲
PD好多隻㗎喎
邊隻先
邊隻唔敢講 但Cluster B 得三四隻
大部分人都係流於表面標籤式地認知 ADHD同ASD
甚至有啲T都係咁
所以你同佢地解釋咩係真正"sensory"都真係晒氣
好多T都未明啦
突然諗起
我有一個小朋友 level 3
好嚴重障礙 學習能力好低
我跟咗佢一段時間 開始有啲半放棄佢
因為感覺佢好難再有進步 所以佢每次見我 我都會同佢做同一樣嘅嘢
突然我上司叫我由家長角度諗
佢話家長一定好絕望 所以如果作為治療師都放棄佢小朋友嘅話 家長一定更加無助
佢話我要不斷trial and error 用唔同方法幫佢
即使最後唔得都好 家長都起碼會覺得係有人幫緊佢 會感恩其他人無放棄
所以我諗幫得就幫 盡量同人解釋多啲 等大家唔再標籤化neurodiverse嘅人
雖然我解釋咗可能無用 但唔試又點知呢
ADHD, sor
係絕對會同時存在,而且越嚟越多case出現同時中
唔敢100%肯定 但應該睇一兩次就會俾到diagnosis
好難講喎 ching
adhd 太多type
一個將近60既親戚
我都幾肯定佢有自閉/亞視保加/強迫症果類
但佢唔認自己有病 唔肯去睇醫生
搞到佢老婆仔女都怕左佢 無晒正常社交
可以點應付?
60歲…算啦
做pre school ? 而家入咗HA 做呀
有人話基因改造食物都會有影響
點睇香港學校喺Sen方面嘅support
以前我都係抱住呢個心態勸佢哋算啦當聽佢唔到啦
但情況好似越老越嚴重
佢老婆已經唔夠膽係佢面前玩電話
(一有msg就會問佢同邊個男人傾計)
買件傢俬唔啱佢心水就會掉
個仔出街就問同邊個出街 出面好多壞人
搞到個仔而家放假就暱係屋企
掃個地又話要順住條紋掃
連呼吸都係錯 (話佢老婆啲抖氣聲好大好嘈
點樣逼細路開口
好難搞,除非好嚴重,否則無得迫佢去睇精神科
佢又已經一把年紀,改變空間好細
我諗唯有慢慢同佢傾下
一般都會同小朋友建立良好關係先
等小朋友同你熟咗自然會開口
有Select mutism會花更長時間
不太清楚
個人經驗嘅話,香港主流學校係教育心理學家比較多
傳統asian culture 影響下 讀書至上
所以sen學生劣勢會被凸顯
點睇香港未來Sen服務嘅前景
長期唔喺香港所以唔太清楚
但香港本身社會好唔inclusive
仲要溝(芝麻)外地醫護 所以唔睇好
有無處理過ODD嘅兒童?多數你會點同佢哋做治療。

Asd加odd真係好難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞