曾經提供治療服務俾adhd/自閉兒童 你問我答

169 回覆
7 Like 12 Dislike
問返醫生比較好
藥物唔係好熟 但常見都係ritalin concerta之類
會同時存在
好幽默
嬰兒時期已經睇得到有ADHD既可能?
兩者都係需要診斷 兩者可以同時存在
Selective mutism 係social anxiety 一種,小朋友只係會對特定朋友/家人講嘢
自閉都會有social 上困難,都可以係non speaking, 但無特定人群可言
絕對可以同時存在 而且我敢講超過一半 autistic 小朋友都有adhd traits
但我唔明,點樣又容易分心被外界影響嘅同時又自我封閉
嚴重嘅話,可以
但大部分要等最小兩三歲啲traits先會浮上水面
好唔鐘意排隊
好容易諗緊a就會冇啦啦諗b同c
好多野好易開左個頭就會想做其他野
好唔想同人溝通
好驚同人溝通
陌生人更加
咁算唔算adhd
何謂masking
點解男仔唔識
自閉唔係自我封閉
自閉可能會對某樣嘢特別有興趣,做嘅時候特別專心
但同時對其他無興趣嘅嘢係無法專注
原始反射即係點
無法判斷
Masking = 為咗迎合他人標準/眼光去戴面具做人
男仔都可以masking 但女仔多啲
我一直都覺得自己唔撚正常
而家過30可以去邊度驗
如果識呢啲,其實冇社交障礙
可以去搵臨床心理學家或者精神科醫生
如果係驗自閉症嘅話 耀能協會幫到你
涉及比較複雜嘅neuroscience
原始反射係人體神經系統産生嘅反射行為
當受到特定刺激,就會有特定反射動作
呢啲反射動作會隨大腦發展而”integrate”
過程由母體內已經開始,直至三四歲左右會完全消失
其中一個例子係palmar grasp reflex, 即係譬如你擺隻手指入去小朋友掌心,佢會捉實你手指,原因係佢呢個reflex未integrate
有啲小朋友嘅反射去到五六歲都無消失,就有可能暗示有學習障礙

例如adhd會correlate to未integrate嘅 頸反射,TLR, spinal galant等原始反射
要masking 本身已有障礙
認真答 有時d行為會好撚kam
聽過有個mentor係adhd,之後佢要train新人但自己第一日遲到 佢一入到office第一眼見到新人唔係介意自己而係話:I have ADHD之後走左去
ADHD 大個左會點
認真答 有時d行為會好撚kam
聽過有個mentor係adhd,之後佢要train新人但自己第一日遲到 佢一入到office第一眼見到新人唔係介紹自己而係話:I have ADHD之後走左去
唔可以一竹竿打一船人
每個有adhd嘅人都有唔同程度/發展,有啲manage得好你根本唔會覺得佢有adhd
所以你問我adhd大個咗會點 係答唔到的
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞