曾經提供治療服務俾adhd/自閉兒童 你問我答

169 回覆
7 Like 12 Dislike
唔體罰可以點搞
個仔對住我玩到癲,發脾氣時會咬會打我
佢曳時爺爺會打手掌,佢幾惡都唔會對爺爺出手,有時仲會勁痴佢,咩原因
網上好多人唔了解但又要走出嚟指點,呢個其實都算係歧視…唯有增加普羅大眾對自閉嘅認識
已驗私家adhd, 我勁溫柔咁湊,但越溫柔佢好似越特寸進尺咁。又唔想好似老一輩咁湊仔。佢越大我越覺得佢睇我唔起咁,叫佢做功課特登唔做望我兩眼然之後喺度笑
O, 做感統?
幾歲?發脾氣有冇方法冷靜?係咪成日發?
首先小朋友亦要先認識自己情緒/body signs
你可以睇下zones of regulation 嘅資料

體罰唔建議 ,因為體罰呢個行為本身會更加dysregulate個小朋友,而且長遠對佢心理健康唔好

如果小朋友7歲以下,我建議見專業人士學點樣co-regulate 小朋友
1.可以睇下parenting approach
用authoritative approach (用firm tone,但俾guided 選擇小朋友)教佢會更好
2.睇下佢嘅感統,用唔同方法幫佢感統regulate先
3.用好多visual 嘅物件等佢知道what to expect ,例如計時器/時間表去等佢知道佢有幾多時間去完成手上嘅task
好大機會中
ADHD 大個左會點
剛五歲小朋友懷疑有ahdh應該直接先睇精神科醫生或去d兒童發展中心做assessment?
但係d中心又話ahdh assessment 通常6歲以上做先準
想知由第一次搵psychiatric到確診一般要睇幾次?
如果呢個無問題
但係大頭蝦 同埋不善社交係咪即係Asperger
ADHD
因為份評估表係以6-12歲做界線
6歲之前做只會話係adhd傾向 到時6歲你都係要再做一次先叫確診
後者較好
可以揾clinical psychologist 俾diagnostic clarification
兒科醫生通常都係六歲打後先會俾formal 診斷結果
你係問緊咩病
dsm 5已經將Asperger’s除咗名
所以我對呢個名無乜認識
我都係會叫返做autistic
建議師兄答得認真d
利申:phd 研究neurodiversity
師兄咩background
我大部分都答得好認真嘅
嬰兒期有咩特徵睇得出?
發展 milestone 同typical 小朋友比,有冇遲緩?
父母有冇覺得比較難安撫到小朋友嘅情緒?
原始反射發展?
會讀associate degree/high diploma,上唔到bachelor degree

講笑姐我係嚟請教樓主ADHD同自閉係咪2個極端而唔會同時存在㗎?ADHD唔集中,自閉係封閉地集中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞