曾經提供治療服務俾adhd/自閉兒童 你問我答

169 回覆
7 Like 12 Dislike
有,odd/pda 係特別難engage
唯有用長啲時間同佢建立信任
俾佢lead 個therapy session再用strength base approach
細路同屋企人都唔開口點同你開口
唔一定要迫佢開口嘅,communication 除咗用口講,仲可以用眼神/身體語言,甚至畫畫都得
同埋要理解小朋友點解唔同你講嘢先
Anxiety? Speech 嚴重delay? Dysregulated?
唔開口點融入番正常社會
何謂正常社會? 會唔會其實係我地強加咗自己認為「正常」嗰套落人地度?
社會正正係由一個個獨特嘅個體組成
請問成人智力正常。由細到大都唔識同人相處咁,去到3X歲確診自閉譜系,有冇方法處理?有冇精神科醫生或cp推介。
可唔可以講多少少點樣唔識同人相處?

我非香港執業,所以無得介紹
唔開口連認字學數學都學唔到
可以舒服地做自己遠比學認字學數學重要
Adult ASD 有無咩最常見特徵
每個autistic individual 都唔同
真係要數一個我會話可能社交上無咁有技巧
我由細到大社交零技巧
Small talk = pain in ass
大個唔駛番工?
自閉係disability 嚟 有政府支助
番工未必一定要識講嘢認字
加油
自閉有得變番正常
到底Autistic assessment 係做緊啲乜
我係成人,但絕對由細到大都有以上問題
成日一舊雲,例如做lab實驗step by step會做到錯晒/miss晒step,人地講野成日要人地重覆,訊識量多d講野/諗野都會一舊舊,同埋諗野成日會lose train of thought,因為個腦hold唔住多d 既information
讀到master,但30幾歲人都仲覺得自己對比起其他人係低低地,成日犯左on9錯誤比人笑
懷疑自己係ADD,幾年前經精神科醫生轉介去過青山明心樓睇過,開左ritalin/concerta但效果好似不大,去左外國就無follow up,做左咁多年野工作都仲係食晒屎,懷疑做保安都會比人炒,呢d case仲有無得救
點樣可以容易d係外表同行為上睇得出小朋友有自閉同ADHD?
咩係正常
由細到大無得舒服做自己好慘,所以作為治療師唔係要「拗返正常」,而係幫佢減少日常生活困難
有興趣可睇下neuroaffirming approach
有咩traits ?
有機會係motor planning and ideation 問題

你應該需要sensory processing 嘅幫助
學習有困難有可能係因為大腦唔可以準確register+理解+respond to到新嘅感官信息
例如人地講一大段嘢 你有可能因為需要用長啲時間去process 人地講嘅第一句而忽略咗之後嘅句子

我建議
1.將一個task 分開成為一忽忽咁做
2.盡量用多感官嘅方法去學習新事物
3.改善sensory processing
4.用極多visual提示自己做嘢
無得從外表睇
就咁從行為上睇嘅話,
通常autistic/有adhd嘅小朋友都係有sensory上問題
自閉小朋友會唔flexible to change of routine,伴隨著社交困難等一系列問題
Adhd就有好短嘅attention span / 會周圍走嚟走去坐唔定
坐唔定
專注力差
經常郁身郁勢 等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞