[七月新番] 小市民系列

291 回覆
19 Like 8 Dislike
雷聲大雨點小
女主部分好睇 男主部分好尷 有啲悶

男主係咪若無其事咁食女主口水
今集好正,但係下集停一周
睇左三集終於明佢第一集點解要搞謎之轉場,原來係同今集搞對比,如果第一集藍天白雲講的係小市民原則,咁今集夕陽紅就係講個原則就黎收皮,同時襯托小佐內的恐怖

不過小佐內我都係唔鍾意佢動畫的演繹,睇小說同睇漫畫去到呢度之前小佐內只係個好普通的同有d矮的怕生女仔,但係動畫羊宮把聲好明顯咁聽得出小佐內的陰深個一面

姐係春季最重要最好睇個part,對於小佐內的反差,反而唔係好做到出黎,呢點我覺得算失敗

但係事件的改篇做得好好,原本係好on9咁靠手機震動整跌去樽,咁樣要做好多調整先可以達成,同時好易出意外,因為只要震少少個瓶就會跌
動畫改做用冰,就比較容易達成
唔好控制時間的問題動畫用“可能係想陷害其他人”,連同犯人留低證據的問題一併解決,幾高明

然後bgm有比返的話果然無第一二集咁悶
小佐內黑化好正
屌呀 fanart都要鬧 係咪痴線
男主嗰邊真係越嚟越頂唔順 虛偽造作
對比起健吾真係差得遠
本身第一集時唔鍾意健吾
但係對比起男主
起碼佢唔會做埋啲懶係嘢咁
一係就吞聲忍氣一係就報仇,駛唔駛咁極端
你講得啱,而事實又真係咁,小鳩係原作的形象就係咁,作者亦都無打算粉飾甚至用健吾把口講小鳩就係一個做作既人。
睇完成部小市民你會發現成套入面最正常同最好人既就係健吾
唔好將小鳩當做係折木就得
小市民部單車被人偷咗 點解唔報警處理
俾學校懷疑係到委屈哭哭之前 警察冇調查清楚
唔講以為小市民係啲咩神秘組織
男主出晒力叫女主唔好去查好出戲
大佬,佢地又唔係山口組
冰整趺D野黎殺人柯南有出過呢招
睇完第四集真係好灰好想問候製作組係度做乜9

動畫製作的表演完全唔掂
唔係講作畫問題﹐作畫係神級﹐可惜配左個0分的表達方式

解說回﹐但係完全唔附圖﹐剩係聽健吾同小鳩係度9up﹐佢甚至連前幾集的"犯人小鳩"都無做出黎
本身已經講得快有圖都未必跟到﹐佢仲要無圖﹐睇過原作都表示唔係好跟到
對比返冰菓個集"心裡有數的人"﹐都係兩個人係度推犯人的目的﹐今集完全被人屌打﹐完全唔知做緊乜
頂佢仲得閒係度搞佢個個謎之轉場﹐搞呢個不如搞好解題的表現方式先啦

另一個問題係小佐內度
其實今集應該要係爆點﹐仲要係一個大爆點﹐個爆點就係小佐內的反差
小佐內睇原作﹐係普通人既眼入面應該係好普通+有D怕事+矮的一般女仔
而實際上係一個將復仇視為最大興趣而且操縱大局同行動的能力都極高、同時手段無所不用其極的恐怖女

呢個反差係成個春季入面最大的看點同反轉
但係睇完動畫的四集係完完全全睇唔到小佐內的反差
咁係因為動畫完全無將小佐內的行動(起家底、變裝、跟蹤、告發)有完整咁表現出黎
加上本身動畫就將小佐內的陰角面係第一集就畫出黎﹐以致同後期的對比係超低
再同時佢今集都無展示小佐內對復仇成功的期待同喜悅呈現出黎﹐搞到成集平淡如水

個監製根本唔知呢套作品的賣點係邊﹐亂咁用個人的電影風格搞左個四不象出黎

照咁睇夏季應該都係收皮﹐唉﹐根本就係簡錯人整。
好懷念武本
愈腸愈覺得套野on9
前面幾篇咁樣都算啦,因為原作都唔係好精彩
但春季最好睇高潮嘅部分整到咁樣咁平淡,真係完全唔知做咩

按佢呢個做法,可以唔洗對夏季抱有任何期望...
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=44781&snA=1055&tnum=2
巴打係2樓嗰個人?
寫嘅嘢幾乎一模一樣
純動畫黨表示睇完今集要再睇返上一集先明明地今集講緊乜
但係同健吾推理嗰part都仲係覺得1999
睇過原著打左底,都覺得動畫做得好悶

春既推理部分公認弱,主要賣點係睇女主角既反差同復仇心態
但動畫就反其道將個重點放係推理部分
9up部分

兩條仔英雄救美hea到好似去緊郊遊
女主角簡單兩句就解決左件事
完全唔知女主角內心諗咩,背後做左咩野,以及點樣報到仇
至少觀眾睇完唔會有報仇成功既快感

前面有巴打提到小佐內人形象應該係手段無所不用其極的恐怖女
今集睇完只會覺得係個愛記仇的賣萌女孩,失敗
發現原來春季有出漫畫

仲要好睇好多...
尋晚半夜睇到訓著左...
動畫黨睇左劇透原本好期待女主果種外表可愛小寵物, 內裡復仇心極強既恐怖女人所帶出黎既反差萌, 點知而家動畫做出黎真係體會唔到佢有幾可怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞