[七月新番] 小市民系列

291 回覆
19 Like 8 Dislike
係唔係條橋果度係同一個位?
睇得出今集後半段玩緊啲表現手法
不過效果麻麻
後面主線啲案件精彩唔少
我抱持樂觀態度

btw冰果個製作咁勁 點比
原作同動畫已經係兩樣嘢嚟
冰菓擺明唔係靠賣萌得到好評
但製作組唔敢搏
後面果個意識流手法係加戲
但有d失敗
似想佈d迷團 比d懸疑位比人估男女主既關係
但前面節奏同氣氛營造太差
搞到d觀眾更迷

雖然冰果製作勁
但點計都叫有前人經驗可以抄下米澤果d小說點玩
一開始對話0bgm 我真係打個突

呢類偏靜態既劇本 好需要bgm 去提升下個氣氛
同埋失望在佢cut左好多獨白同描寫 搞到第完第一集既人都up唔出男女主既性格
不過我就米澤死忠 點都會睇曬
冰果係全能戰士嚟
有作畫
有分鏡
有賣萌
有bgm
有表現手法
有心理描寫
ed仲要賣埋百合 cls

bgm真係冇存在感
睇完今集
我覺得刻意比多好多女主角賣萌鏡頭
睇黎想sell呢樣野
估唔到呢到咁多冰菓同好冰菓作畫音樂各方面放落今時今日都係top, 呢套製作差好遠
冰果係我心目中top1喜愛 動畫
翻睇過幾十次
我覺得算係完美
呢套個作畫ok
但第一集個故事都唔知想點 好似好垃圾咁
硬係覺得女主有啲似嘟嘟嚕
冰菓
就算唔知佢講乜都會睇得好滿意
冰果d推理係好多心理描寫
同埋側面描寫唔同角色既形象

例如老師睇直升機果個 睇落好簡單既推理
一單case令到果個老師
千反田既性格
奉太郎既性格都變得好立體

太深刻
故事中二病又白痴,睇到好尷尬冷文藝
男女主角一開頭關係已經好親密
其他人都覺得係一對情侶但宣稱普通朋友
話要做小市民、低調行事但會插手事件
我明白要營造男女主角有特殊嘅聯繫
但總覺得舖墊同說明都差咁啲
未去到話差嘅,本來就預咗係冰菓代餐
呢套好睇到痴左線
劇情睇到有少少燥
不過整體都做得幾好
如果唔同冰果比較嘅話
睇過原作春夏秋冬
雖然都唔旨意可以做番冰菓個水準
但係今集真係有d趕,原作無一下就去到草莓塔事件
個人認為係敍事順序唔夠好,搞到男主的描寫唔夠足份,雖然原作都有少少呢個問題
對比冰菓第一集就可以輕鬆將折木的節能主義講好,今集根本無講好小鳩的小市民理想係點,不過呢個算係冰菓太神的關系,幾個小動作+旁白就完美詮釋

聽講今季得10集做晒春夏,唔知點解咁趕,好大可能係想立即接第二季做埋秋冬所以比秋食左集數

事件解釋其實cut左d,犯人都明顯有d做作
成集兩個最大伏位係事件期間無bgm,好單調
另外就係最尾河邊同橋的閃回意義不明

好的地方係作畫優質,但係OP經常2人轉有d過於頻繁,歌係好聽的。ed個人覺得首歌麻麻,但畫面幾好
小佐內演繹幾好,但可以演繹得再平凡d

希望之後可以做好d
睇落去就明,折木的節能主義係佢本身就係咁,小鳩係以小市民為目標,倒返轉黎講姐係小鳩本身唔符合小市民的要求,所以想插手事件先係“正常”
而男女主的關系其實係互為知心人,同情侶相比確實有分別
奉太郎把聲同樣都大炒 小鳩
香港外賣師都唔鎖單車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞