[七月新番] 小市民系列

291 回覆
19 Like 8 Dislike
難怪上集個menu標價咁高
杯熱帶水果芭菲真係好撚大杯
究竟下集仲有咩講...
講真呢套無論故事本身定係動畫化處理方面都差過冰菓

利申動畫黨
小佐內啲心計
lm
估唔到大攤牌會分2集
今集小佐內d演戲好正
不斷遊走於純情乖寶寶同恐怖報仇女之間
完全就是一隻披着羊皮的狼

BTW我最期待的畫面出現了
動畫黨表示而家小佐內係單純描寫到只係一個心計女報復女, 好似睇唔到佢好果一面咁..
咪樣可愛把聲可愛囉,仲唔夠?
大癲 邊個得罪佢隨時整個天仙局殊死你
把聲聽得好辛苦就真
今集睇完之後連少少驚訝感都冇
唔知小說係點
但動畫完全做唔到公布答案果種感覺
前幾集鋪排真係太差
開始有少少覺得衰過虛構推理
虛構推理有姐姐出場既時間都好有趣
小市民就甚麼也沒有
老老豆豆
小市民的角色可以見到明顯好個一面既大概得健吾
本身都用狼同狐理去形容主角就知兩位唔方好人
佢動畫綁架個段演唔到緊張感出黎所以反轉無咁有feel掛

小說個邊個反轉係幾好睇,讀者係個邊的諗法好易會係“小佐內比佢以前得罪過既人綁左”,會將小佐內代入成受害者的角色。
同埋本身真係會以為主角之間係有感情增進所以小佐內先約小鳩周圍食。

反轉分左兩個部份,第一部份係小佐內乜都計好晒一早準備好內應同救兵。呢點算係情理之中,因為春季的小佐內大概表現就係呢個level,不過呢個時候讀者都會覺得小佐內係無辜都被迫。
第二個反轉係最令人吃驚,亦都好精彩,個個位就係“小佐內冤枉犯人要贖金”,成件事的立場立即反轉,小佐內反而係加害者而且一D都唔無辜,犯人反而先係受害者,主角同讀者一直都係比佢玩緊
亦都明白小佐內的手段有幾咁恐怖。就算知道佢睚眥必報都唔會估到係去到呢個地步。

今集算係咁,小佐內個D做戲同埋笑住講恐怖野有表演到出黎,至少好過春季,好過少少啦
match
仲要新鮮送到
屯門小佐內
小說個反轉勁深刻
綁架案真係有緊張感,睇書時會覺得綁架案就係本書既最高潮
救番小佐內之後就會係後日談

後日談緊係等睇男女主角食甜品放閃啦
點知放放下閃小佐內突然講
其實所有野都係我設既局黎架
我成個暑假拉住你去食甜品,唔係因為想有感情發展,只係你適合做工具人喳

WTF
成件事都幾癲
初中早苗自己乜都唔敢做就搵左小佐內
明明石和初頭都冇直接得罪小佐內
直頭恐怖啊
小佐內快啲報復我
今季最終回預告 第10話<スイート・メモリー(後編)>
https://youtu.be/_8kvOVL-fIw?si=BS2YdaWWYSAlMQZk
第二期制作決定,2025年4月播放
https://youtu.be/dcOGf1owMsQ?si=xZFfACjbBwJt_ttL
果然係想一次整晒四季
但係製作組呢種cut晒所有人物內心獨白的演繹好難令人期待= =
我都諗緊下次仲係咁追唔追落去個尾真係好吊癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞