[七月新番] 小市民系列

291 回覆
19 Like 8 Dislike
呢套野羊宮配到死老母咁
係劇情需要定點
其實男主內在都冇變到
結尾佢特登影低個可可粉包裝,show比女主睇其實個包裝有寫到點做好飲嘅可可,靜雞雞串返健吾
不過呢段應該係原創,做得幾好
吓J?
我純粹用美術角度去睇張圖。
冇人阻你用美術角度睇
今集原創幾好,但係bgm都係唔夠多加上本身呢個事件比較無聊所以成集都好平淡,好彩有最後改篇個度救下唔係真的由頭平淡到尾
而且製作組睇黎一定會集集都加謎之轉場

其實依套唔知點解係都要用電影mode拍
本質上內容係推理日常,同電影兩個字無緣,但係係都要以電影feel表現出黎
某程度上就同男主依家扮晒野的情況差唔多,本性上係好想推理賣弄小聰明,但係都要扮做小市民,令人望落好突兀
咁就唔好入我同你一樣係 J。
所以我咪話J埋你果份
成集沖朱古力好無厘頭
扮小市民演繹好中二病令人尷尬
用冰果level嘅期待睇依套會令人失望
睇左兩集同大家Comment,發現大家都用冰菓嘅期望套左落去小市民系列
其實係咪作者有意將兩者做成唔同作品而造成呢家咁?
冰菓會有男女配角負責搞氣氛同旁敲側擊,小市民就只係得男女主角互相吹水黎推理,氣氛的確差左少少(第二集有家組呢個角色中和下就好左唔少)

第二集相對第一集好左唔少,至少開始有塑造到人物性格
冇BGM都仲可以接受,但腦內重現推理時轉左用自己形象真係好出戲

利申動畫黨,兩套小說都冇追
睇左兩集同大家Comment,發現大家都用冰菓嘅期望套左落去小市民系列
其實係咪作者有意將兩者做成唔同作品而造成呢家咁?
冰菓會有男女配角負責搞氣氛同旁敲側擊,小市民就只係得男女主角互相吹水黎推理,氣氛的確差左少少(第二集有家姐呢個角色中和下就好左唔少)

第二集相對第一集好左唔少,至少開始有塑造到人物性格
冇BGM都仲可以接受,但腦內重現推理時轉左用自己形象真係好出戲

利申動畫黨,兩套小說都冇追
睇小說個陣已經覺得成日小市民小市民掛係口邊有啲煩 同節能主義差唔多 不過節能主義個人冇咁假
節能主義直頭寫實添
大把人都會有類似嘅懶散諗法
而且奉太郎呢個理念一直都被千反田衝擊緊

小市民呢個idea相對比較難令人共鳴
而且小鳩本身個性似乎並非係咁,而只係同小佐內約定咗而決定做小市民?

理申:動畫黨
小市民系列唔好當係推理劇
當係男女主角食住蛋糕玩解謎遊戲可能會好d

最大既謎團其實係男女主角自己
睇完2集覺得眼高手低
想將日常類用特別嘅手法呈現
搞到變成電波類作品

作畫好靚 但普遍觀眾無共感就會變中山龍2.0
同季撞正電波類嘅神作物語系列
又避免唔到同冰菓比較

作為1個動畫黨淨係覺得女主角好可愛
故事內容普通偏悶
男主角扮哂嘢
建吾語氣好差 阻住男女約會
完全唔會想同佢做FD
我覺得關budget事 當然本身好多野磨合得都唔夠好
冰菓係頂級動畫 冇得拿黎比
2012 年播出的電視動畫《冰菓》雖已播畢十餘年,但至今仍有源源不絕的二創,很大一部分是靠韓國繪師 냥말가게(@mery__S2_)孜孜不倦地動筆,在 X(舊稱推特)上累積逾 111 萬追蹤,足見其廣受粉絲喜愛。然而,今(20)日稍早卻被網友發現 냥말가게 老師把 X 上的所有發文全數隱藏,引起網友悲鳴。

據悉,由於特定網友不斷公然謾罵 냥말가게 老師,稱其繪圖已對原作造成褻瀆、侵佔;後續貼文甚至辱罵她是想要金錢和追蹤數的渣滓,還想要她完全消失,毫無口德可言,最終導致 냥말가게 老師不堪其擾並決定隱藏所有創作。

냥말가게 老師自 2017 年就替《冰菓》男女主角折木奉太郎和千反田愛瑠的情侶互動(下文簡稱「奉愛瑠」)畫圖,至前幾天仍未止歇,而老師的創作無疑是奉愛瑠粉絲近年的糖分主要攝取來源。

不過其實在《冰菓》原作小說《古籍研究社》中,這兩位角色並無戀愛或是抱有曖昧情感,因此這些繪圖當然純屬二創。而 냥말가게 老師今年二月也曾發文表示:自己終究也只是一名《冰菓》的粉絲,請勿擅自稱她為官方,這令她壓力很大。當時她更呼籲,有些讀者是不看二創、只讀原作的,所以請勿隨意稱她為官方創作,也請大家不要因為原作沒有描寫戀愛就輕視原作者。

在網路上針對看不順眼二創謾罵甚至不斷追殺到天涯海角的網友並不少見,但如今傷害已經造成,網路的惡意又再次令人嘆息。唯一的好消息是,至筆者截稿前老師的 Pixiv 還沒有關閉。不過,老師近年的大多創作幾乎只放在 X 上,因此現在實質上對於《冰菓》二創社群已是一大損失。

佢twitch仲有冇開? 以前有睇過下佢直播
唔知 佢話想抖陣
P網果d話會留, twitter就del哂
畫得咁正路都被人攻擊
韓國定咩地方嘅冰菓狂熱fans咁癲
用2.35:1其實係好事,增加視覺上嘅吸引力,分鏡設計同光影其實都有幫到講故事,攝影黎講我會話做得幾好
今集個天變紅色果段好正
今集女主有啲似寒蟬嘅禮奈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞