[七月新番] 小市民系列

291 回覆
19 Like 8 Dislike
作畫keep到水準
今集個迷題如果有冰果嗰種演出手法觀感會好好多
日常推理特色
莫名其妙嘅一集
但係又幾好睇
今集健吾無上集咁煩咁討厭
呢套N年前嘅日常系推理輕小說都攞出嚟動畫化, 真係玩到冇晒题材? 咁點都好過堆異世界轉生開掛反cup倒貼送上門後宮

第二集玩沖熱可可差謎, 其實係講有時遇到D奇怪問題, 要由下家去執手尾時, 唔使用常識去認真推測問題制造者嘅動機原因做法, 只要用最腦殘笨7嘅角度去think out of the box就會得到答案 - 成包凍鮮奶塞入微波爐去叮, 叮完用剩又直接塞返入雪櫃, 有個咁弱智嘅屋企人/roommate都幾惡頂

仲有條善良嘅笨蛋口中所謂嘅沖可可秘技, 也只不過是直接抄可可粉包裝上的飲用說明, 就現學現賣攞嚟充大頭扮晒專家, 點知男主一打開雪櫃就秒速穿煲
直接問咪算囉戇鳩
真係有d物語feel, 但係點解要咁做解謎仲要電波
一諗到成班人喺度研究杯朱古力點沖就好出戲 搞不能掂 唔係好對到電波
唔咁樣畫面轉嚟轉去的話,將好簡單嘅事(e.g.沖朱古力)普通地吹成集會悶好多
假如第一集都類似咁不停變下鏡頭就好
今集健吾描寫得幾好
反而係令人唔鐘意主角果種懶係普通小市民嘅假有啲令人煩躁,
而且角色魅力不足以叫人好想知佢背景
而且睇唔到佢嘅小市民係想表達啲咩
推理完一大輪
然後就話自己唔想推理
剩係想做小市民
呢度仲奇怪過大半集沖咖啡
沖朱古力*
呢個應該今集有解釋到部份
主角好似解釋小市民指唔起眼嘅普通人?
而係fd話主角初中時唔係而家咁,會懶醒又串咀
而最尾對話顥主角想做小市民同女主角有關

相比之下想知女主換衫有咩特別原因多啲

兄弟識波喎,佢畫千反田同人圖真係冇得頂
條坑同肋骨走晒位喎。
我睇初頭都有諗直接加熱成盒牛奶
但見到雪櫃有盒牛奶就打消呢個諗法 因為咁樣會整壞雪櫃其他嘢食

直接放熱嘢入雪櫃真係要拉去打 平時一定勁邋遢
條友最後食到嗰樣Joker咁已經再次證明咗
㩒錯添 想覆#118
呢啲人做朋友就好好 一齊住就會想殺咗佢

睇第二集對話 似係第一集個Fd 唔知男主變咗 仲用緊舊時果套相處方式對佢 第二集就叫佢嚟請佢飲朱古力 問佢發生咗咩事 唔同晒

佢哋初中果時可能好好朋友 成日互串果類
一聽到係咁樣沖
即刻出晒戲太唔日常
都有嘅 唔入廚房 唔使執枱嘅人有機會唔知
師兄唔J,留返比我J就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞