信用卡討論區(195) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

907 回覆
0 Like 1 Dislike
係囉
三千幾蚊任你入
唔好意思,可能問得唔夠清楚
我係指本地餐飲同埋海外消費
係咪18k係全部海外消費都得?
智商稅OK啦
沖大頭鬼黎講幾值
咁緊係直接8000黑卡
建議AE細頭
如果你有 mox account,存款 75000 up, 咁所有簽帳都至少 2%,超市 3%
小心比 mox lock 戶口,mox lock 戶口都唔係第一次
食魚蛋粉食到入廠都得
一係申請citi prestige啦
所以當佢今日係出特損大折日,真大折日就應該係1/7-31/8
咁上網cap多啲lounge圖扮自己去打下飛機當去咗算啦
反正都係想俾人知姐
我都睇唔到
MMPOWER仲未出6月30號後有冇改動
上個post咪講左有人收到通矢知原 term 續到出年年尾
咁講PP lounge街客都入得
如果唔中最紅(賞世界)
係咪應該寧願棄visa 果150
用red 簽仲抵?
唔知有無諗錯
今個月底前嚟緊會簽萬幾蚊網上港幣
31/8 前應該簽到35k
login 再refresh最紅果頁就有
淨係得網上萬幾簽red咪算 夾硬簽到35k做咩
除非你去旅行疊埋guru玩
如果唔係3%食飯真係大把選擇
Q:DBS Eminent 每單簽帳使唔使碌夠$250或者$250倍數先有得回?
A:張卡個5%係先每筆簽賬 round down 至整數,再計每個月總簽帳嘅%,唔使$250倍數先有得回,時間就睇你揀邊個計劃

每筆簽賬須滿$300方可享5%回贈

想問下個Q&A同後面介紹果度邊個先岩?
Eminent 洗唔洗單筆過300先有回贈?
兩句無衝突
要過 300 但唔洗 250 倍數
everymile 5蚊里 / 2.5% 喎

唔計推廣
里數都仲係 red card 最抵 ($10199 = 400+199*1% = 401.99 RC = 4000 里)
現金回贈就係 mmpower = 10199 * 5% = 509 +fun dollar
更正
* 現金回贈就係 mmpower = 507 +fun dollar
mmpower其實買trip.com/agoda果啲計唔計
上網睇有人買機票中左cbf話唔計
基本上自己睇 #1 中伏表
港幣 + 海外就會中 cbf

agoda 有 hk/sg
無路捉

越睇越亂原來有咁多個組合
想問吓係咪正常HK註冊+外幣就會計?
HK + 外幣理論上安全
因為條款定義 DCC 為「外地 + HKD」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞