Meinhardt 蔡sir:業界掀加薪挖角潮,其他公司不惜加薪30%挖角,挽留人才已經成為我工作的一部分

150 回覆
6 Like 145 Dislike
登記護士入職 $20,540又快封頂,好得過BSE?
講緊RN 啦,degree 對 degree 啦師兄,RN 個career path 同錢途真係輕鬆屌打工程。畢業後轉行做其他醫療科/社工,都易過 engine 啦

就算en 對比工程 hd 出嚟既 ae ,en 各方面都係好過ae,en 之後進修上rn 就正常番啦
我個盤就係 BSE 做 RBGC AS, 而TCP 1-4 都係under RGBC AS, 點會BSE做唔到TCP?
地盤佬請九成外勞 完盤就炒乾手淨腳
你sure DSE只係貼底夠入BSE嘅人,係入到degree RN?
真 你幾何見到醫生寫呢啲文
讀書咁叻做到醫生就唔駛上連登

就係DSE考得柒籮底橙,所以先要成班BSE上嚟圍爐取暖

好利害 咁都比你搵到
我都係跟上班台大大學嘢學番嚟
真係
依家則樓都請d賓仔 大陸人畫submission

同依本冇哂d 私人jobs起
有個師妹 master grad 有工作經驗

2個月前有間大firm先減人工 唔出bonus 加炒人
佢到依家都未搵到工

有咁好景就唔會bouns都唔出啦
唔只一間係咁
頭先有個fg護士 加8hrs x8 ot
已經搵到5萬8

你老味垃圾工程/ 建築
自願ot個時間起碼多1.5倍

人工都係19-25k
直頭係大慈善家啦
我真係完全唔識人 渣BS degree 考到RGBC AS
過完學歷審查,仲要有足夠經驗有人簽去interview
最多有RSC ventilation AS
考牌本身係證明professional
依家最大作用係強行壓低 冇牌仔人工
上班台大大收左你條數
頂佢個肺,乞衣兜拿飯食
BS仲可以考AP,做大佬
一係就入私人發展商做經理,講緊嘅30未夠
我兩樣都有識

所以話,唔係BS人做唔到TCP T4呢啲行行企企位,而係BSE根本就唔需要做T4,係做管T4嘅RGBC AS
連登係直接叫你唔好入行做工程
入左行就轉工
香港人最鍾意擾敵

個撚個吹奏轉行,實際上個個備戰考牌衝10年經90k+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞