Meinhardt 蔡sir:業界掀加薪挖角潮,其他公司不惜加薪30%挖角,挽留人才已經成為我工作的一部分

150 回覆
6 Like 145 Dislike
原來一直都可以比多d 錢請人的, 但佢地
嘩屌你老尾就係有你呢啲人喺度荼毒年輕新一代
當年我就係上連登睇得太多呢啲post
搞到入咗行 後悔黎都無用
正一仆街陷家產黎
做人心地唔好咁撚壞啦
中層:辭職,加+30%都唔考慮留低
MiC咪又係
乜撚都MiC
BIM MIC DfMA SSSS

可以估下幾時出DLLM
我都驚做咁多吹奏工程嘅陰質嘢會生仔冇屎忽

不過作為公開考試嘅loser,有乜辦法吖都要搵食。我地班同學畢業幾年,未考到牌有四皮幾,唔算太差啦

如果我地水咗啲公開試成績好嘅人入屋宇裝備嘅,惟有講句sorry囉
係係係 1萬頭請draftsman
明明係提升到正常人工 比你講到大發慈悲咁
Meinhardt你得既
無贘ot,俾機會後生學野
逆向思維 加30% 都冇人想做
[袋緊錢入你袋]
公司投資了很多在培訓上

Grad E 人工唔係hkie定CIC津貼勁多咩
真係笑咗

投資咗senior 啲時間教野
同埋 比你做錯執手尾既時間
仲有比機會你問佢 咁資深既工程師野
比機會你聽佢comments
你係水都水人做工程都做civil做builder
屌你老尾水人讀bse
生仔無屎忽架
如果唔係有scheme a補貼 fg人工仲少
你跟政府point 跳,啲工程師直頭死lur 喺公司添

我唔想㗎,作為公開考試loser籮底橙只能癩bse
未聽過工程公司嘅老細,會叫自己仔女讀工程
就知咩料啦

唔好撚癲啦
咁又何必要其他人一齊同你入呢個地獄
我地作為公開考試嘅loser, 屋宇裝備工程師算係好好嘅出路㗎喇仲有邊份工既可以考牌做香港法定專業人士,又可以做幾年有四皮幾
話就話+30%,實際就係30K請pm grade
聽講d 人一遞信
呀蔡sir 就會同人入佢間房屌一大輪先
同某A差唔多風格
唔係掛
呢行一兩年跳一次船都唔過份
而家成行缺人 employee market 呀
大把同學寧願搵少d轉行
起碼唔洗ot唔洗受氣

見到呢個comment既人真係要警世
如果你鍾意工程 就讀civil讀builder讀survey
唔鍾意既想搵錢既 都係就讀civil讀builder讀survey
Bse百害而無一利 contract sum細講野無牙力 做乜都要就人地 二奶中既二奶
唔好比樓主呢d仆街水到入行讀書 返唔到轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞