Meinhardt 蔡sir:業界掀加薪挖角潮,其他公司不惜加薪30%挖角,挽留人才已經成為我工作的一部分

150 回覆
6 Like 145 Dislike
原來工程撚黎
Dllm 附近食晏仲要得狗飯
而家大盤入面既冷氣(+bms) 同 幕牆 contract sum 都唔細,但二奶形象一直無改變
我覺得BSE幾好,對社會有貢獻,又好搵 (以公開試LOSER嚟計),又有得考牌做專業人士

唔少lead PM係BSE出身,我而家做梗西九嗰個已經係

其實做邊行都要受氣,又有邊行唔洗OT吖

上班台大大點睇
幾時到我加薪30%
賣鞋就收皮啦狗也不屌既垃圾公司
我由bs 轉左做env E&M ,環保個面先係E&M 該有既地位

Bs 係成日要受不邊要受既氣,而且有理都無得反駁
去香港仔/利東食,計埋車錢都平過食狗飯
係bse入面咪係
對面builder佬就…
做食物鏈底層就係bse對社會既貢獻
你講既優點civil builder一樣有 比bse更好

Bse受最大既氣 出最低既糧
講野最細聲 行內人士都知
話就話大家咁高咁大 bs就永遠係比人恰果個
不要再說了,一陣bs 手足又被天花佬話天花唔夠數做要機電改野
無錯 下家既下家既下家
有道理都無用 bs講野就係無聲無力
係唔係人問題 我同我班同學都冇比人恰

我地畢業到嚟宜家,份糧多過晒做會計/讀marketing班中同
人地一句就要你改野就佢
十次先有一次係人地就你
BS既悲歌
蔡sir最鐘意問候人哋屋企人,同埋情緒勒索,重咩唔寫埋落篇報道啊😂
果個人咪你
水鳩年輕一代以為bse真係咁美好
Bs係香港工程不嬲出哂名都係最低層 最比人榨壓
我真係覺得做屋宇裝備工程師幾美好喎,以公開考試籮底橙嚟計
仲要有得考牌做香港法律認可嘅專業人士,糧又OK。當然,轉工越密,份糧越多,行行都係咁
你過4-6年後,再同會計個班比人工啦

Bs工程考左牌有咩用,同 civil 無得比,civil 人地行 t幾個啲制度,人工基本都係定左無得點壓價,are re 又多,bs 有幾多個盤有are re? 有都係得一個re 位再加幾個inspector

Bs 考完牌咪比你入到高門檻既client公司,到個時先叫可以話得到事,但人工一樣比同期既 civil 低
你仲未答到我點解唔做builder佬
巴打真係講得好 完全明白哂bs既情況
Hkie好心唔好再請打手呃人啦 比返d良心
你地班人圍威喂之餘仲要呃新血
係香港做Builder有冇前途
https://lih.kg/3688089
佢可能做緊builder 佬,水緊人入bs,等無人同佢爭飯食
好明顯係打手,一係就做緊正宮想水人做二奶

邊有真正既bs 在職人士會做得咁開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞