Meinhardt 蔡sir:業界掀加薪挖角潮,其他公司不惜加薪30%挖角,挽留人才已經成為我工作的一部分

150 回覆
6 Like 145 Dislike
有人做得好開心

e.g. 上班台大大
入面咪話有前途過機電狗
將underpay 講成市價
佢唔係做得咁開心,都唔會日日出吹奏屋宇裝備工程師嘅膠post啦
班on9仲諗住守株待兔
請既就要一個頂兩個,上面收錢既就一個食兩個
快撚d收皮,唔該
你地班hkie打手咪c伏囉
民間疾苦你地當睇唔到
同我*都係因為做得開心,所以先會日日出吹奏屋宇裝備工程師嘅膠post
啱畢業做client, 睇住公司d buidling surveyor個個都26~7已經mhkis
engineer呢?有幾多個真係u grad 4年mhkie?
BS平均要十四年攞MHKIE
會計,精算,牙醫,Analysts, IT Programmer

重有好多,重唔夠?
個假天花改高100
工程跳槽加到30%
賣鞋真係笑死人
BS 有邊間唔係
大判FG 白紙一張,淨識左手交右手都~30k 一個月
揾鬼做收銀咩
師兄拎白卡?
係垃圾中都分下類嘛
你識d 做financial field 既專業爭住入政府?係工程先咁低賤
唔係喎,我啲business/文科fd個個爭住入政府EO之類嘅文職位,嗰啲位連BSE point 32 都不如
你d business/ 文科frd 做到專業grade?big 4 senior manager grade 都已經高過EO 好多la辛苦 or not 就睇人各有志。

精算考哂牌個income 都已經過左pro grade starting

文科graduated 做個文職/officer 仔就硬係入EO la, 都無專業可言

而家上班台係同專業比較,唔係sup9 非專業文職
有冇邊科專業又夠BSE咁易入?我都想知

我呢啲DSE貼到底嘅,報會計資格都冇啦
要做到咩位先至唔使跪喺地下改圖?
護士都屌打工程,讀書要求入行又唔係難過工程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞