(長文) 好多男人根本冇心做friend 個個都係為拍拖/上床

247 回覆
100 Like 589 Dislike
發現有些直男,好像只是把「跟女生做朋友」當成通往「交往/上床」的過程。

人會因爲有興趣而想靠近另一個人,但是,當你發現正在互動的對象不會跟你交往,你還會跟對方繼續當朋友、發自內心關心對方嗎?

我的觀察是蠻多女生會,但很多直男其實不會,他們甚至會覺得過去那段互動叫做「浪費時間」。

對這些人來說,他們跟異性做朋友、對對方噓寒問暖、或為對方做的任何事(包括出錢出力送禮物),都是建立在「想要進入親密關係」的前提下。一旦他確定無法跟這個人通往親密關係,他就會直接放棄這個對象,轉向下一個目標,甚至在被拒絕後向對方口出惡言。

在這些人心中,「跟異性交朋友」的本質是「求偶」,不是正常的「社交」。而他在求偶過程所投入的時間金錢都應該要有回報,他的努力一定會感動對方,如果被拒絕,他一定能找到方法修正並且通往成功,如果還是不行,一定是對方沒發現他的好。

他並沒有理解,對方之所以跟他互動,除了禮貌、不討厭之外,也是在觀察兩人是否適合走進一段親密關係;而在觀察完後,有一種結論叫做「不適合」。
做到朋友等於啱feel,代表都有啲想屌,遲早都會屌
男人好虛偽
扮咩friend?
最後咪又係想屌
冇心做friend咪撚搵我
唔搵喇
per your name
1. 你sample size 有幾大?
2. 有啲人係唔需要朋友
男同男都係
因為好多女都冇乜價值

唔上床點做friend呀
friend前性行為
女人嘅友情都只係單身前用嚟消磨時間啫
單身時
其實定係你哋女人諗錯啊?
成日都諗到唔啱feel就做friend冇問題咁
邊有咁多人咁得閒同你做friend

所謂做friend其實都要付出心機時間
又唔係特別有共同話題,又唔係可以暢所欲言,又唔係可以喺你面前任性,邊有咁易真係做friend?
最多咪做吓啲酒肉朋友

做炮友仲易
都係為扑嘢,交流反而唔使咁多
完咗就係完咗

為拍拖又另一件事
個男仔就可以全力付出

做friend唔止有冇心嘅問題
真係唔係咁容易夾到
講真,啲女搵啲仔所謂做friend,又真係好單純咩?
好多時咪又係收兵
得閒派吓狗糧,之後咪又係利用你男人
性價值?
點利用男人?
朋友係雙向關係
其實係 有d女咩都唔識 搵d幽默有見識既男傾計然後偷人地講既野就扮有見識 on99
求其講個例子
男人做朋友本身都唔使成日噓寒問暖,又唔使陪食飯嗰啲;女人就非常需要
咁你站喺女人角度,覺得男人冇做呢啲嘢就唔係真心同你做朋友
咁真係冇利用人咩?
唔駛咁複雜既
價值觀 啱傾咪傾落去
其實係,你試下一個正常女仔問下D男仔FD或者所謂既兄弟上唔上床,基本個個都會上,除非你好樣衰
女人
男人最初接觸你嘅首要目的係想媾你,呢個好正常,係生物本能
而你都識講你響到觀察,即係你心入面都知同呢個男人係有一種「朋友關係以上」嘅可能性,只係你觀察完之後覺得唔啱,而個男人察覺到之後跟住對你疏遠,專注返男人自己嘅事,亦係好正常
你啲女人都傻,話人根本無心做朋友
先唔好講朋友呢樣嘢本來就係好虛,今日可以好fd,聽日就可以無咗,女人同女人之間都往往會係咁,何況係同男人
男人係目標為本,唔得咪放棄,做返自己應該做嘅嘢,呢啲先係真男人
更重要嘅係男人要人關心,可以搵返自己本身嘅朋友,而你作為女人,你亦可以搵返你自己啲姊妹或屋企人去關心自己,話人媾唔到你之後唔關心你,呢啲根本係幼稚同自我中心嘅思維
approach完條女被拒絕
仲做乜撚嘢朋友搏面阻阻?

定係啲女慣咗有條仔係度噓寒問暖管接管送
拒絕完人仲想繼續享受呢啲好處?

你係相處舒服值得做朋友對方自然會留低啦
關嬲女春事咩
做朋友嘅價值呀懵撚
咁出街之前請開你,之後不適合唔通仲繼續請你?
咁唔好意思之後出街食飯問你攞番錢,又唔想繼續做水魚,咪當小個朋友。
重點係d女以為你係想上床/拍拖,直情連朋友都唔比做
收兵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞