黃金電腦商場人流冷清 商戶嘆生意少近5成 一街之隔特賣城水泄不通 市民親解原因

440 回覆
123 Like 5 Dislike
比悠二呢d網店頂死哂
Mini PC大陸廠多
成日有小毛病黑Mon炒BIOS
碌親卡都好似係個客的錯. 明明係自己趕客走在先
講真,唔係零售寒冬,係實體舖嘅黃昏,依家所有嘢都上網買,最平可以淘寶,再唔係友和同hktv都有電子嘢買,再再唔係就豐澤app/web。
就算同淘寶同價 有實物睇點都多人買
反正呢班廢物都唔洗負責任嘅
個個月袋幾十萬,卸任之後,得閒出嚟講風涼話不知幾他條
鬼咩
黑店咁多
打開機既唔會去
識電腦既唔會去
識砌機既唔會去
識淘寶既唔會去
識去華強北既更加唔會去
仲有咩人會去真係唔知
砌機佬成日搵鳩人笨7,依家網購容易仲駛鬼受你氣。

對面就擺明賣淘寶平野,經濟差就個個都想留錢
我用緊Asrock X300 Deskmeet
得一條M.2、SATA位反而有兩個
腦場班友仲係唔知自己衰咩

1.平價野例如電腦配件手機殼
特賣城通通平過哂佢地 (雖然都係淘寶貨)
貨源一樣但係賣貴過人
問多幾句又閪面

2.貴價野腦場+代理食水深
就攞盧生張相後面華碩notebook d價錢嚟講
右下部舊款notebook用12代i7+RTX3050都仲賣緊10k
上京東望一轉
差唔多價錢人地已經用緊最新ultra 9+RTX4060
仲有成套office送俾你
香港就得個office試用版
另外其他幾款低配電腦
差唔多價錢喺京東買粒U已經可以升多個級+雙倍RAM+雙倍SSD
都已經唔洗講Amazon

3. 代理售後閪
上面有巴打講咗
維修地點唔就腳
維修開放時間打工仔永遠都唔會去到
雖然知香港電腦貴係貴在售後
但係偏偏售後就係最閪
上京東/Amazon買
人地售後好過香港好多

4. 腦場呃水魚
唔洗特別再講,奶過野一定知

5. 只收現金,EPS/信用卡要收charge
呢個年代EPS/信用卡都仲要收charge
咁我不如上網買

依家已經係網購年代
上網買野平過我出街買
腦場繼續咁樣一成不變
好快就收得皮
代理要養家,唔通佢老婆你養?
其實都唔係咩新科技。以前 (十零年到) Dell HP Lenovo 一早就出過Mini PC,行末代Celeron, Atom 嗰啲功耗極低嘅U
不過當年主力喺商用市場賣,相對desktop嚟講算貴
應該係以前pc 同laptop性能差距大先要砌
依家high end laptop都追到中階枱機水平 唔洗再慢慢搞
代理食水深都算RMA先麻煩
佢用laptop料實慳位咗
而且設計部機時唔使顧忌laptop要考慮嘅耗電問題
賣散件 畀對面電子城搶晒生意。
見好多巴打話貴同食水深

我想講錢唔係主要問題 問題係d人串過馬撚

我乜都唔識去買mon 條友好似試當真條‘教父’咁
3c 依家好似都搞唔掂
啲鋪縮晒水
衰在有啲焊死件, 升級麻煩
但睇片, 文書夠玩

真係做野會砌返大機
人哋有客, 你無客, 點解自己諗
香港人係購物狂, 閒錢少左, 唔睇價錢買呢啲平野可以止一止到條購物癮
而家砌機邊到買料
屋企要舒服, 客廳一定要無電腦枱. 如果無錢買兩房三房, 基本上個個都會諗laptop多過desktop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞