黃金電腦商場人流冷清 商戶嘆生意少近5成 一街之隔特賣城水泄不通 市民親解原因

440 回覆
123 Like 5 Dislike
貴係其一, 第二係好少款同model 得apple 同samsung , 用pixel 同 sony 要上amazon 先有
先唔講ARM tablet

因為哩5年Mini/Tiny PC嘅效能已經夠晒應付日常需要,甚至casual Gaming都夠晒,而哩D PC好多時出廠都Bundle左CPU,可以/需要加減野嘅部份只有RAM/SSD

如果唔係要加GPU都唔會特登砌Tower/SFF機

所以成個ATX x86散件需求都縮緊

下年應該仲會大推無mon notebook(core ultra 5/7 + laptop版4060嘅平台),連GPU都唔使砌,啫係本身行緊大卡3070覺得仲夠用嘅人都基本上通殺

佢地仲好意思將D淘寶貨賣4倍價錢,人地對面街一樣果D野,只要淘寶1.2-1.5倍價錢左右就得,換貨仲唔會西面

我都知淘寶野垃圾,但我買定多條當後備都平過你,而且有起事掉左佢都唔心痛得去邊,唔使對住西面嘅佢
冇三十,廿零年差唔多
好記得果時買遊戲機問價錢
發現全部都焗你買配件
買完配件嘅價錢仲貴過豐澤買
咁我做乜要幫襯你
冇三十都廿八年啦
1983年電影"毀滅號地車", 黃金商場內飛車片段

https://youtu.be/wqNQ0-T5noQ
donki當年都係咁起家
其實大家唔想再出去行既原因係
我出到去同我上網睇既野差不多
特別係大牌子野根本都唔駛去你d 鋪仔睇
行黎行去個個都係賣果堆野
服務又差問多兩句都西你面
而家好多時出去剛街係想搵d 唔係度度有既野
但香港唔會有成本去入d 特別野
根本邊有需要買咁多條線
原裝線都夠用啦

窮人連need and want 都搞唔清
永遠見到平就9衝
執輸行頭慘過敗家既心態
租金貴,貨品貴,而家網購方便
睇個人點用啫
我部電話早過老母買
原裝線都未壞
佢已經壞+換咗幾十條
代理唔食水深
啲員工點樣賺錢上深圳洗,仲要讚深圳消費低
所以窮西見減價就買左先

完全係額外支出黎
而家好多廠商direct sales,仲包保養,價錢又差唔多。黃金仲係諗住劏客咁劏,畀佢哋呃完一次點會有下次
似真正嘅Donki
特賣城應該包起個商場仔都仲得
俾信用卡要收手續費,佢老闆,我響亞馬遜買好過,d價又貴過人,仲要最衰,所謂保養根本同無保無分別
香港代理代你寄去整
但剩係1至5辦公時間收同派件
唔係即場一換一
變咗要請兩日假RMA
一日假期人工仲貴過件貨,保養得啖笑
一子錯 滿盤皆落索
以前黃金代買散件,遊戲機,買電腦都係去高登,之後啲電腦鋪先搬落去。
高登租貴
而家黃金都貴
where u buy at last ?
咁你最後邊到買 京東?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞