【互動故】【女皇是不是不見了?/最終章】《轉生者,屹立於大地》(14)

598 回覆
5 Like 2 Dislike
主角拖住一切嘅元兇,盔甲佬仲話個元兇係主角女朋友

你諗下,班友本身係叫主角捉佢返嚟受審,但依家主角反而溝咗佢(雖然係盔甲佬9up)

情況就好似有人搞到你全家要瞓街,你老豆叫你搵條契弟報仇,你消失咗兩個幾月,然後你返嚟嗰陣係拖住條契弟仲有人話你哋拍緊拖,你老豆想唔屌死你都好難喎
個問題就係在依家唔係話有個中立第三方公道伯Toyz走出嚟講女朋友嘅指控
而係班人寧願信個佢地敵對緊威脅緊佢哋安全嘅外星人9up都唔信假主角可能係有乜安排或者對條友會日常發癲已經習以為常廢事比反應
同埋一單還一單班柒頭依家比班外星人打爆同之前比托姬撚爆係兩件事

依家個情況應該係拖住條契弟返嚟果陣見條街比幾十個黑幫圍住
你用力打走幾件蛋散衝入(最少嚟part佢地知)去見到全家比陳浩南拎把刀行住條頸
佢地冇考慮過你係咪趕返嚟救大家反而一聽到陳浩南9up就起哂鋼咁

外星人>利華特/杜萊
對佢哋嚟講托拉姬薇達同外星人都係敵人

就好似個檔前排俾東星掃完,大佬派咗條友去帶東星條友過嚟覆綽,條友未返嚟個檔又俾洪興掃,俾洪興掃掃下條友拖住東星條友返嚟,但唔係綁住佢返嚟而係好似關係好好咁返嚟

大佬同班𡃁梗係會即時覺得條友做乜春,叫佢帶人返嚟變咗同個人拍緊拖

大佬叫你去冧友但你溝咗條友,仲要係世仇

帝國班人認知就係托拉姬薇達好危險,無時無刻都諗住搞鳩佢哋,冇可能因為有第三勢力出現就冇啦啦放下成見變friend

唔通奧干同泰坦斯打打下多咗個新自護,奧干同泰坦斯就會握握手做個好朋友咩

佢哋俾外星人俘虜晒已經好驚,依家主角仲要好friend咁拖多個敵人行入嚟,好難冇敵意
大家角度問題啦
我覺得如果真係同果個人親近嘅話
佢突然比人爆大鑊果下應該係諗下佢有冇苦衷而唔係即刻諗條友正仆街
見佢地好一致咁放出敵意即係信任度唔夠高

btw
明明已經要同樓豬kiss咁大犧牲
不如都係由得佢哋
自己返去同心雪過下最後時光
或者傳送去捉走巨乳蘿莉係死之前過返段好日子
佢哋根本唔可以理性咁思考

佢哋依家係俾唔知咩人捉住,班人想叫佢哋做唔知咩

你見沙卡美喺未知托拉姬薇達喺度嗰陣都係想叫主角快啲走,擔心緊佢

托拉姬薇達喺佢哋眼中係變幻莫測,如果盔甲佬話佢哋拍緊拖,佢哋喺驚慌之下可能會覺得托拉姬薇達用咗啲咩詭計控制住主角,又有陰謀之類

我冇寫到佢哋受襲嘅過程,不過佢哋原本其實係期待緊繪絲而唔係主角嚟救佢哋
d
冷靜思考
突然發現自己又走入咗思考盲區
管理者知=/=要幫自己
弗弗之前都講咗歷歷原本係想創造由聯邦主導嘅世界
只係因為自己一直亂嚟所以最後變成咁
依家班外星人又咁啱係天然剋制魔法
仲要本體係勁廢掂一下就會死會比人體術壓制
如果真係全面戰爭嘅話獲得敵方文明嘅科技係好正常嘅事
按個外星人講反魔法只係佢哋用嘅能源嘅附帶作用完全唔使再另外研究咁麻煩添

而白毛既然係度咁歷歷分身大隻基佬同欺善怕惡柒頭好明顯都會係附近
佢哋之前就已經係扮送巫女返嚟其實係想劫獄救射擊佬
話唔定佢地已經週圍收集緊班外星人嘅科技
咁冇咗最大皇牌又比星巴克爆破咗咁多次嘅帝國仲點會係聯邦嘅對手

總結就係今次明顯係管理者為咗撥亂反正安排比白毛嘅專屬任務
係比佢嚟個勇者要屠嘅新惡龍
之前打賈生嚟隻boss勁還勁但都仲有漏洞比自己嚟d攝石人汁雞
今次嘅新boss已經機制殺封埋漏洞
就算自己唔出現白毛都會解決咗今日嘅事
唔通自己今次又要做不孝子搞亂自己老母(歷素)部署咩

於是同托姬講
話咁我地都係留喺皇都搵下啲士兵先
順便可以睇下白毛d同伴係唔係係周圍
跟住行路果陣搵啲嘢幫佢打扮下掩飾嘅同時同佢9up下
「唔知賈生有冇同你哋分享過佢睇過嘅我d記憶
依家最適合解決件事嘅勇者已經嚟咗解決問題
咁替補嘅人應該坐返去後備席定係點呢...

好耐冇發癲了
忍唔住了
跟,想睇樓主點樣扭橋變做正面思考。

女皇與假主角
是因為管理者的魔咒
其實兩個都好慘
完全唔夾但比歷歷強行捆綁
樓主之前應承左會寫返好主角,依家應該系扭緊橋令主角配得上沙卡美掛...
話唔定係安排緊原本嘅女主出場
之前樓豬休息咪果陣講過佢係想假主角去聯邦
同埋沙卡美嚟個名係亂改邊有女主個名係亂改咁淒慘
咁如果陣大家揀去聯邦咪會同沙卡美冇下文
依家既然後日談急煞車改道去咗真最終章
真女主要出場攞返佢原本應有嘅嘢都好合理
雖然唔知個廢柴有乜好搶
【D】
你再深思,認定不能指望管理者會來幫你,他們一定樂在家中享受著你們受苦的劇情。

歷素的故鄉明明也是被外來者摧毀的,為甚麼她不來幫你呢?

人不該只顧望天打救,天就是變化無常,你希望祂來祂偏不來,你沒想過祂會來祂就來了。

弗烈雅說過歷素本來想創造由聯邦主導的世界,是你做了超出本份的事才會變成由帝國主導。

就結果來看她沒說錯,不過既然不想你破壞計劃,為甚麼歷素不直接給你指引?

說你做甚麼也沒問題,又在你做出不合乎她預期的行動後抱怨,你稱這為假自由或假民主。

說不定歷素根本沒想過要由帝國或聯邦主宰世界,弗烈雅說你礙事只是後來增加的設定。歷素起初要找出誰在她的世界弄事,她那時候會去想由哪個勢力維持世界秩序嗎?

歷素和弗烈雅既是敵人又是朋友,而管理者容許矛盾的性質共存。的確,用詞不當會造成矛盾,例如「擲硬幣不會同時出現正面向上和反面向上的結果」是很正常的事,和托拉姬薇達同一類的人會說「反面面地時,正面和反面的反面向上,所以正面向上和反面向上會同時發生」。題目換成「擲硬幣不會同時出現圖像向上和字樣向上的結果」的話,他們才會同意。

要用理解托拉姬薇達的方式理解管理者,從兩種相反觀點推敲他們的動機和目標也說得通。

外星人擁有反制魔法的手段,物理抗性極低,管理者不出手,以正常角度判斷,歷素想撥亂反正。

但管理者不正常,這時候更加要逆轉思路。

假若三個世界之間的全面戰爭爆發,各方都會得到敵人的科技。馬耳多被射倒之前說的遺言,也許是在暗示他們星球的能源能反制魔法,即是他們不用刻意研究相關科技便是娜圖亞人的剋星。

這並不奇怪,娜圖亞人和地球人的身體構造也相同,世界有無限個時便會產生此等巧合。

繪絲在這裏,代表妮亞、雪野和謝提也會在附近......或者不在。繪絲不會帶妮亞衝進敵陣,雪野要照顧妮亞,謝提......

公主被擄,聯邦──阿卡美亞不可能無動於衷。他們要是有派兵,一定會經過帝國邊境。沒有援兵,可能性有兩個。

一:伊達斯和貝吏刻唐是在不久前被捉,他們用紅圈或其他方式高速移動到並迅速壓制帝都,所以就算聯邦有派兵,援軍也要下輩子才到。繪絲在此,可能是她沒回去聯邦,又或者用怪物般的步速趕來。

二:聯邦也被壓制,派不了兵。繪絲在伊達斯和貝吏刻唐被俘時在聯邦,卻被志和或其他敵人阻礙而只能眼睜睜看著公主和貝吏刻唐被擄,得知兩人被帶到帝都便立刻趕來。因此,援兵不會來。
若是前者,雪野、妮亞和謝提有機會還在帝都;若在後者,他們還在聯邦。要是有和廚師交談,你便能把握狀況。

無論如何,聯邦軍隊不曾抵達帝國邊境。可是,帝都淪陷時,一定會有傳令兵成功逃脫並通知鄰近城市吧?

不,戰場上沒有一定,說不定外星人來到帝都的那刻起,就沒有人離開過帝都,鄰近城市也沒辦法得知帝都已落在敵人手上。

兵營裏沒有坦克,即是加奧里在你離開的期間回了家。沒有人離開帝都,但有沒有鳥離開帝都?你記得加奧里成員都是用飛鴿傳書,可是帝國裏有人懂得如何跟他們聯絡嗎?

遠水難救近火,不會有援兵。

假設雪野、妮亞和謝提在帝都,他們不是魔法使,不會被綁起來。雪野和妮亞應該會躲在房子裏,問題是謝提,他有可能在繪絲吸引敵人注意時為聯邦盜取外星人的紅管並拿回去研究。

當然,在外星人被解決前他回不去聯邦,但只要他拿了幾枝再藏起來,他可以之後帶回去。雖說帝國和聯邦即將要簽訂和平條約,但萬一聯邦的主戰派在此事後認為該在帝國疲弱之際殲滅帝國,帝國不得不亡。

繪絲只是戰士,也不能因為反對就殺光所有主戰派;伊達斯喜愛和平,但在多數服從少數的聯邦裏也會落敗。她失蹤多年,兩個多月前才返回聯邦,親信肯定不多。

如果有人藉機火上加油,帝國和聯邦之間的戰爭肯定會爆發,若然聯邦還得到對抗魔法的科技,帝國敗局已定。

「Wo aber Gefahr ist, wächst. Das Rettende auch.」你的嘴巴興奮得自己吐出這句話來。

「你說甚麼?」托拉姬薇達聽不懂。

你被她從長久思考中拉出,回道:「那是某位詩人的詩句,他和我一樣有段要戴著面具過活的日子。簡略又不太貼切的意思是『有危便有機』,我喜歡解讀作『危機所在之處亦有救贖』。」

「救贖?」

你更正:「比較像是帶人脫離危險的『作用』。繪絲替我們對付盔甲人,我們便在帝都尋找士兵和她的同伴。」

「很好。」托拉姬薇達點頭。

你拔出一根頭髮,握著它說出咒語:「安憐悌·加瓦治。」

頭髮變成托拉姬薇達使用的假髮,你在幫她戴假髮時問:「曼賈有提過他從我的記憶看到甚麼嗎?」

「有。怎麼了?」她站著不動。

「那他應該有說過繪絲是類似英雄的人物。勇者來討伐敵人,勇者的後備是不是該躲在後方?」

「有些時候,看不見的才最危險。」

例如死神。看得見的危險往往最不危險,潛藏於黑暗中的危險往往會在人鬆懈時給予人致命一擊。

「我同意。我和妳才是這場危機裏的真英雄。」

「謝謝。」托拉姬薇達微笑,再次為你願意接納她感到高興。

外星人入侵看似是繪絲大顯身手的舞台,實則是你鹹魚翻身的良機。當勇者快要被惡龍殺死之際,你及時趕到挺身而出解救勇者,成為真正的救世主。曼賈雖然厲害,但他笨得給了你用蓄力光束重創他的機會;外星人雖然封住了你的魔力,但沒有封住你的射擊本能。

你為托拉姬薇達戴好假髮後,帶走她手上的手槍。

那些氣球根本對付不了拿著槍的你,怪物就留給怪物應付,你留在後方捉緊狙擊機會便足矣。

繪絲可能認為自己不需要依靠你,然而沒有岡原和雪野的話她早已死了兩次。你不是最明亮的星,但會是最吸引人的星。

你握著托拉姬薇達的手,提醒自己接下來該做的事。

一、阻止聯邦得到外星科技。二、救出俘虜。三、盡量獲取情報。四、驅趕外星人。

「妳覺得士兵們會被關在哪裏?」你問托拉姬薇達。

「能容納一萬人以上,又不顯眼的地方是哪裏?」她問更熟悉帝都的你。

「地下通道有符合條件的避難所......」你心想運氣真差,逃了出來也要回去。

「是那裏了。」

「沒問題。」你激怒自己並傳送到地下通道第一層的第一間避難所門前。

你確定托拉姬薇達的假髮仍在,慢慢蹲下放步槍到地上,和她打眼色後拉下門把。

門沒有鎖,你盡量不發出聲音拉門。

門後一片漆黑,更沒有囚犯和警衛。

你關門,和托拉姬薇達前往下一間避難所。

你們找遍整層的避難所也沒發現囚犯,下到第二層。

就在你們即將刑達第二層的第三間避難所時,一個藍色盔甲人從門內飛出走廊,撞在牆上,你和托拉姬薇達立刻停步。

門內傳出金屬碰撞聲、眾多盔甲人腳步聲和重物擊中硬物的聲音,有人在裏面戰鬥。

被擊倒的盔甲人沒留意到你們,快速站起來,準侑回到戰場。

你猜測這幾層的守衛都守在這間避難所,你、托拉姬薇達和安列加才能順利潛進禁物貯藏庫。

要射擊盔甲人嗎?
A.開槍
B.不開槍
C.其他(請留言說明)
咩意思
然而沒有岡原和雪野的話她早已死了兩次
點解咁講
套漫畫名係「和我這樣的廢人交往的女友」
代入返
個女係女皇
男係假主角
女嘅角度你條友咁廢我都對你不離不棄咁唔係愛係乜
b
冇仔幫佢佢咪變唔返人
變唔返人同死咗係兩回事
其實如果聯邦唔要面
襯白毛佢哋喺帝國境內
派另一隊人搞到白毛暴走帝國都唔知要點填線先搞得掂
雖然話白毛係原本世界已經比人打到屍骨無存死過一次
但依家個世界上個版本最勁嘅賈生打到佢變碎片佢都唔使死
中世紀世界都唔知可唔可以將佢打到碎過分子
理論上無撚敵
變唔返人佢咪又係俾人打死冇分別
話說傑拉plus d能力幾時上線
同埋佢果種擬似魔力既然設定咗會唔會再用到
比假主角攞嚟突破外星人個魔力封鎖
B,好似講過把手槍得六發子彈。
你唔記得咗主角點喺酒館搞掂啲盔甲佬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞