反修例案底工程師求職被拒 轉做地盤雜工 「蛻變計劃」助重返行業

463 回覆
29 Like 358 Dislike
一定做大樓咩傻柒識少少扮代表
我都想講呢d case 一定去加拿大
所以結論係佢自己抵撚死
英國失業率意外升至兩年半來最高
https://lih.kg/3717384

結論係

最抵撚死果個叫習近平
新聞話英國衰,咁關我鳩事咩?

你覺得英國衰咪留喺香港做中國人囉,冇人阻你
其實blocked user有咩參考價值,你鐘意既話可以由1樓block到1001都得啦
休息,完
樓上勁撚多支畜
你啲老襟話英國點衰點衰,有居英權咪即係害佢地
卓孝業:我都有做反駁隊,因為確實有啲人「立壞心腸」
https://lih.kg/3699811

價值呀
以前連登:手足唔係condom,你地坐住先,我移民去英國
而家連登:留港撚值得擁有

手足:我走唔到呀
一次過block柒曬你班五毛
大學畢業之後還做過幾年工程師,最後我竟然要淪落為一個不需要任何專業技巧,只是擔擔抬抬的雜工,其實那個時候心情都比較低落。

25歲以下被捕青年

「蛻變計劃」將個案轉介給工程師學會,協助阿成取回會員資格及工程師牌照

10個有9個FG出黎都係俾人當老雜咁用 有咩專業可言
做SITE WORK時你咪管工 老雜
叫你做文件時咪叫聲你喂工程師

好奇想知點樣25歲以下叉到文中所講"工程師牌照"
除非大公司,高級職位,如果唔係都唔會查。
識大多數都1500,有啲去到2000。
呢D冇出力唔應該比佢
珍,識幾個RPE轉左行去做雜工
英國好bno撚全吸收
差嘅冇影響佢哋
佢有無牌先,無牌唔好學人講咩專業
大把掛名工程師都係地盤打雜,同佢而家做緊既無咩差別
你可以做裝修雜工,咁咪輕鬆啲,我唔講唔代冇他可以做,自己唔撚識就話我衝出泥扮代表,白痴仔
真 上面啲連登仔 藍黃都好 都 on9 嘅
儲錢移民 靜靜地贏唔得嘅
唉,所以香港仲邊有未來,精英制變左刷鞋制
屌你,上文講佢牌都無撚埋呀。

引述上文:
「蛻變計劃」將個案轉介給工程師學會,協助阿成取回會員資格及工程師牌照
加拿大呢排個市好差
起碼都要儲20萬先好去
要趕得切2026年831 死線儲1年加拿大嘅工作經驗 係有難度嘅
佢大可以做其他工 係都要做地盤 做工程就係咁解
個計劃先係真。賺藍養手足
大家靜靜地贏啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞